Segueix-nos:

Tomàquet, treu-li tot el partit a l’estiu

jul. 14, 2023 | Aliments i les seves propietats nutricionals, Coaching Nutricional, Cuina

El tomàquet és un fruit molt versàtil que es presenta en moltes varietats perquè puguem beneficiar-nos de les seves múltiples propietats nutritives. Per la seva composició nutricional més semblant a les verdures que a les fruites, la utilitzem com a component principal d’un primer plat i no com a postres. Com la majoria de les hortalisses, és ric en aigua, fibra, vitamina i minerals, és a dir, una meravella.
Existeixen molts tipus de tomàquets, així que no et quedis amb un i prova de combinar diversos colors, formes i sabors per a donar un ric divertiment a les nostres receptes d’estiu. Des dels tomàquets més petits i dolços com els cherry, fins als grans i carnosos com el monterosa o el tomàquet pera.

 

Els beneficis del tomàquet

Els tomàquets són una excel·lent font de vitamines antioxidants que ajuden a reforçar el sistema immune i a combatre l’envelliment tissular. Destaca el seu contingut en betacarotens, antioxidants que li donen el seu color vermell i que augmenta la seva biodisponibilitat i els seus beneficis en fregir-lo en oli d’oliva, per exemple, en un sofregit. A més, el seu consum sembla ajudar a protegir la pell dels efectes indesitjables del sol.
A l’estiu, època en què no ens ve de gust molt encendre el forn, pot resultar difícil aconseguir les 5 racions al dia de fruita i verdura recomanades per a reduir el colesterol, el restrenyiment o l’aparició de malalties cròniques. Aprofita aquesta època més calorosa per a menjar molta fruita i molt tomàquet, que ens permet elaborar receptes fresques com a amanides, gaspatxos o sucs.
Sabies que el suc de tomàquet és una beguda molt recomanable per a prendre com a aperitiu?

 

El tomàquet a la cuina

Un dels plats més icònics de la cuina mediterrània i de les nostres terres és el gaspatxo. I ara, quan els tomàquets estan en el seu millor punt i la calor referma, a qui no li ve de gust un bon gaspatxo fresc per a obrir un menjar?

Gaspatxo:

Ingredients: 1 kg de tomàquets madurs, 1 pebrot verd petit, 1 cogombre petit, 1 all, oli d’oliva verge extra, vinagre, aigua i sal.
Comencem netejant bé les hortalisses i pelant l’all i el cogombre. Si tens una bona picadora no fa falta que pelis el tomàquet. Les tallem a trossos mitjans i juntament amb dos gots d’aigua freda ho triturem tot. Afegim oli, vinagre i sal al gust, així de fàcil. Us recomanem que reserveu uns trossets de les hortalisses usades per a picar en daus i usar-les com a crostons tirar-les per damunt.
TIP: Pots afegir-li maduixes, síndria o poma per a donar-los un toc diferent i absolutament riquíssim.

 

Tomàquets farcits:

Aquesta recepta té mil variants, només heu de fer-la al vostre gust i emplenar els tomàquets amb el que més us agradi. Aquesta és la nostra versió:
Ingredients: un tomàquet gran per persona, tonyina, olives negres, formatge fresc, oli d’oliva verge extra, alfàbrega fresca, pebre i sal.
En primer lloc, netegem els tomàquets i amb un tall per la part superior els llevem tota la polpa. Preparem el farciment barrejant la polpa del tomàquet amb la tonyina, les olives negres picades i trossets de formatge fresc. Ho amanim al gust amb alfàbrega fresca o menta i emplenem els tomàquets.
TIP: Si vols un plat més complet, afegeix un aliment ric en carbohidrats de bona qualitat com a quinoa o arròs integral.

 

Coca de tomàquet:
Ingredients: 700g de tomàquets madurs, 1 pebrot vermell, 1 pebrot verd italià, oli d’oliva verge extra, sal, pebre roig dolç, pinyons. Per a la massa: 450 g de farina integral, 150ml d’oli d’oliva verge extra, 150 ml de vi blanc, sal.
Precalfem el forn a 200 ℃ amb calor a dalt i a baix. Posem la farina en un bol, fem un lloc en el centre tirem l’oli, el vi i la sal. Pastem fins a obtenir una massa llisa, formem amb ella una bola i la tapem amb film transparent.
Mentre reposa la massa, piquem els tomàquets i els pebrots i ho saltem tot junt amb oli d’oliva en una paella durant 20 minuts. Al final afegim sal i pebre roig i saltem un parell de minuts més.
Estirem la massa amb un corró ben finita i cobrim amb el sofregit. Enfornem a 200 °C 20-25 minuts. Podem afegir pinyons per damunt els últims 3 minuts.

 

T’animes a compartir amb nosaltres la teva recepta preferida amb tomàquet?

Coneix totes les nostres notícies:

Per què has de reduir la sal encara que no siguis hipertens?

S'estima que 1,89 milions de morts cada any es deriven directament del consum excessiu de sal. El principal efecte sobre la salut associat amb les dietes altes en sodi és l'augment de la tensió arterial (cosa que incrementa el risc d'un atac cardíac, un vessament...

Think’Eat imparteix xerrades formatives a empreses i educadors

El passat 21 de febrer, Think’Eat va impartir dues xerrades formatives amb l’objectiu de sensibilitzar sobre la importància d’una alimentació saludable, tant en l’àmbit laboral com en l’educatiu.   "El sucre ocult: com detectar-lo" Al matí, els Laboratoris Thea...

Per unes festes amb uns propòsits saludables

Molts de nosaltres tenim propòsits alimentaris per aquestes festes: cuidar-me, menjar menys que l’any passat, no patir digestions pesades, mantenir el pes, menjar saludable sense renunciar als torrons, perdre pes, gaudir sense emplenar-me… Sigui quin sigui el teu...

Sandvitxos Saludables

El mes de setembre acostuma ser per tots un temps de transició entre el caos de l’estiu i les rutines del nou curs. Reprendre els bons hàbits alimentaris després d’unes vacances en las que tots en permetem més excessos dels habituals pot arribar a ser una mica costós....

No et desesperis: La pèrdua de pes ni és fàcil ni és lineal

Quan inicies un procés de pèrdua de pes t'imagines, un procés lineal:     Aquestes expectatives venen donades suport per pensaments del tipus: el dilluns començo, l'1 de gener em poso, ara a l'estiu no és el moment, avui com a comiat engoleixo i demà...

Alimentació saludable a l’embaràs

El passat mes de novembre vam tenir el plaer de participar en l'11a Jornada sobre salut de l'embaràs a l'Hospital de Barcelona amb una ponència sobre alimentació saludable en l'embaràs i un taller posterior en el qual parlem sobre l'alimentació en l'embarassada...

Dejuni, si o no?

Practicar un dejuni significa no ingerir aliments durant un cert temps. Molts han parlat ja dels beneficis que ens aporta el fet de realitzar un dejuni: des de desintoxicar l'organisme fins a allargar la vida o alentir l'envelliment, però què hi ha de cert en tot...

El carabassó, una verdura refrescant per a l’estiu

El carabassó és una hortalissa d'estiu realment refrescant gràcies al que el 95% del seu pes és aigua. Existeix una gran varietat de carabassons amb diferents grandàries, formes i colors. Aquest vegetal pertany a la família de les cucurbitàcies, la mateixa família que...

Begudes saludables i refrescants per a aquest estiu

La gran pregunta en consulta en aquesta època és quines begudes puc beure que siguin sanes i light? Spoiler: Orxata no. Aquí us deixem opcions de begudes saludables i baixes en calories per a preses en dies de molta calor sigui a casa o a la terrassa del bar. 1. Suc...

L’espàrrec, una hortalissa de primavera

L'espàrrec, aquesta hortalissa amb sabor tan característic, és la tija tendra de la esparreguera. El seu component principal és aigua, que supera el 90% de la seva composició. La resta es completa amb hidrats de carboni, proteïna i fibra. És un aliment baix en...
Ves al contingut