Depèn.
Si per a tu menjar fruita, verdura, llegums, etc. i renunciar sovint a dolços, alcohol, snacks fregits, etc. és fer dieta, llavors SÍ. Si vols estar sa has de fer dieta tota la vida.
Si, en canvi, entens que menjar sa i reduir el consum d’aliments processats insans a ocasions molt especials és una manera de viure natural, llavors NO. No faràs dieta tota la teva vida sinó que adoptaràs un estil de vida saludable.
Diferència entre dieta i menjar sa
És tan habitual menjar malament i de més, que a menjar normal se’n diu fer dieta, i en menjar malament se’n diu menjar normal.
En general, tenim la falsa creença que menjar sa o bé és sinònim d’estar a dieta, cosa que significa sofrir i tenir molta força de voluntat. Per contra, menjar malament ho associem a gaudir i a socialitzar. Per això, quan ens comparem amb l’entorn i tries menjar sa sents immediatament la sensació d’anar contra corrent i de ser la teva el diferent. I ho ets. Però en positiu. No sempre el que fa la majoria és el correcte.
Has d’actuar segons els teus valors de vida i si un d’ells és la salut hauràs de prendre decisions independentment dels altres.
Menjar sa no és una qüestió de pes
Donis de Think’Eat volem posar el nostre granet de sorra a insistir en la idea que menjar bé és el que hauríem de tenir la intenció de fer cada dia de l’any pel simple fet de voler cuidar-nos, menjar una amanida o un peix amb verduretes en un restaurant o no picar braves en una terrassa no és estar a dieta, sí que és fer bones eleccions. Cal deixar-ho de veure, tant nosaltres mateixos com la gent que ens acompanya, com un reflex d’estar a dieta. O, pitjor encara, si tens un cos prim, però no menges postres dolces o no beus vi en un sopar, pot ser que algú et deixi anar “per què ho fas si el teu no ho necessites?”
La raó de menjar sa no sempre és (ni ha de ser) el pes sinó una elecció de salut comparable, per exemple, a no fumar.
Per a nosaltres menjar sa significa tenir una bona rutina diària en la qual ens hem de nodrir amb aliments reals, com són verdures, fruites, cereals integrals, llavors, llegums, peix, ou i carn, i deixar per a moments festius i puntuals els productes comestibles que no ens nodreixen el cos, però sí la nostra ment. El gran problema està en la contínua exposició que tenim tots a aquesta mena de productes, la freqüència en la qual els consumim i en la poca consciència que tenim de fer-ho.
El “de tant en tant” es converteix en cada dia i a vegades més d’una vegada al dia.
Quan és “de tant en tant”?
Cal tenir en compte que, si sumem totes les celebracions que existeixen en el nostre calendari anual amb dolços o menjars típics, els aniversaris de la nostra gent més pròxima, celebracions extra o dies que ens ve de gust perquè sí que donar-nos un homenatge, gairebé estem fent un extra per setmana. Comptarem:
- ANUALS COMUNS: Any nou, Reis, Carnestoltes, Sant Valentí, Dia del Pare, Setmana Santa, Sant Jordi, Dia de la Mare, Dia del treballador, Sant Joan, Final de curs, Vacances estiu, 15 d’agost, festius locals, festiu de la comunitat autònoma, Hispanitat, Halloween, la castanyada, pont de la puríssima, Nadal, Sant Esteve, Cap d’Any i segur que ens deixem alguna cosa. TOTAL: 23
- ALTRES ANUALS: Sopar de Nadal amb els companys de treball, la calçotada, la barbacoa, el cap de setmana de casa rural, aniversari de noces/nuvis, congrés o viatge de treball, aniversari propi, aniversaris familiars, aniversaris d’amics, bodes, comunions. TOTAL: 20.
- UNS ALTRES de rutina: el pàdel dels dijous, la pizza dels divendres, el afterwork dels dimecres, el croissant dels diumenges, el dijous de paella del menú, algú que porta alguna cosa a l’oficina per a convidar a tots, el vermut del dissabte, el partit de futbol… TOTAL: 4 a la setmana.
- ANTULLS PERQUÈ SI: demanem un “japo”, faig un cheesecake, un trosset de xocolata havent dinat, unes galetes digestive, els torrons que duren fins a febrer, el gelat perquè fa calor, etc. TOTAL: 2 a la setmana.
TOTAL APROXIMAT: 1 EXTRA PER CADA DIA DE L’ANY.
I això, amb una vida social moderada. En general, ja veieu que en realitat estem fent més dies amb extres que de menjar bé. A diferència del que solem pensar, la nostra rutina està plena d’extres i s’allunya molt de menjar saludable.
Comenta’ns, continues pensant que només menges malament de tant en tant? Creus que si menges sa fas dieta?