Menjar sa
Segueix-nos:

Hauré d’estar tota la vida a dieta?

maig 16, 2023 | Canvi d'hàbits, Coaching Nutricional, General

Depèn.

Si per a tu menjar fruita, verdura, llegums, etc. i renunciar sovint a dolços, alcohol, snacks fregits, etc. és fer dieta, llavors SÍ. Si vols estar sa has de fer dieta tota la vida.

Si, en canvi, entens que  menjar sa  i reduir el consum d’aliments processats insans a ocasions molt especials és una manera de viure natural, llavors NO. No faràs dieta tota la teva vida sinó que adoptaràs un estil de vida saludable.

 

Diferència entre dieta i menjar sa

És tan habitual menjar malament i de més, que a menjar normal se’n diu fer dieta, i en menjar malament se’n diu menjar normal.

En general, tenim la falsa creença que menjar sa o bé és sinònim d’estar a dieta, cosa que significa sofrir i tenir molta força de voluntat. Per contra, menjar malament ho associem a gaudir i a socialitzar. Per això, quan ens comparem amb l’entorn i tries menjar sa sents immediatament la sensació d’anar contra corrent i de ser la teva el diferent. I ho ets. Però en positiu. No sempre el que fa la majoria és el correcte.

Has d’actuar segons els teus valors de vida i si un d’ells és la salut hauràs de prendre decisions independentment dels altres.

 

Menjar sa no és una qüestió de pes

Donis de Think’Eat volem posar el nostre granet de sorra a insistir en la idea que menjar bé és el que hauríem de tenir la intenció de fer cada dia de l’any pel simple fet de voler cuidar-nos, menjar una amanida o un peix amb verduretes en un restaurant o no picar braves en una terrassa no és estar a dieta, sí que és fer bones eleccions. Cal deixar-ho de veure, tant nosaltres mateixos com la gent que ens acompanya, com un reflex d’estar a dieta. O, pitjor encara, si tens un cos prim, però no menges postres dolces o no beus vi en un sopar, pot ser que algú et deixi anar “per què ho fas si el teu no ho necessites?”

 

La raó de menjar sa no sempre és (ni ha de ser) el pes sinó una elecció de salut comparable, per exemple, a no fumar.

Per a nosaltres menjar sa significa tenir una bona rutina diària en la qual ens hem de nodrir amb aliments reals, com són verdures, fruites, cereals integrals, llavors, llegums, peix, ou i carn, i deixar per a moments festius i puntuals els productes comestibles que no ens nodreixen el cos, però sí la nostra ment. El gran problema està en la contínua exposició que tenim tots a aquesta mena de productes, la freqüència en la qual els consumim i en la poca consciència que tenim de fer-ho.

El “de tant en tant” es converteix en cada dia i a vegades més d’una vegada al dia.

 

Quan és “de tant en tant”?

Cal tenir en compte que, si sumem totes les celebracions que existeixen en el nostre calendari anual amb dolços o menjars típics, els aniversaris de la nostra gent més pròxima, celebracions extra o dies que ens ve de gust perquè sí que donar-nos un homenatge, gairebé estem fent un extra per setmana. Comptarem:

  • ANUALS COMUNS: Any nou, Reis, Carnestoltes, Sant Valentí, Dia del Pare, Setmana Santa, Sant Jordi, Dia de la Mare, Dia del treballador, Sant Joan, Final de curs, Vacances estiu, 15 d’agost, festius locals, festiu de la comunitat autònoma, Hispanitat, Halloween, la castanyada, pont de la puríssima, Nadal, Sant Esteve, Cap d’Any i segur que ens deixem alguna cosa. TOTAL: 23
  • ALTRES ANUALS: Sopar de Nadal amb els companys de treball, la calçotada, la barbacoa, el cap de setmana de casa rural, aniversari de noces/nuvis, congrés o viatge de treball, aniversari propi, aniversaris familiars, aniversaris d’amics, bodes, comunions. TOTAL: 20.
  • UNS ALTRES de rutina: el pàdel dels dijous, la pizza dels divendres, el afterwork dels dimecres, el croissant dels diumenges, el dijous de paella del menú, algú que porta alguna cosa a l’oficina per a convidar a tots, el vermut del dissabte, el partit de futbol… TOTAL: 4 a la setmana.
  • ANTULLS PERQUÈ SI: demanem un “japo”, faig un cheesecake, un trosset de xocolata havent dinat, unes galetes digestive, els torrons que duren fins a febrer, el gelat perquè fa calor, etc. TOTAL: 2 a la setmana.

TOTAL APROXIMAT: 1 EXTRA PER CADA DIA DE L’ANY.

 

I això, amb una vida social moderada. En general, ja veieu que en realitat estem fent més dies amb extres que de menjar bé. A diferència del que solem pensar, la nostra rutina està plena d’extres i s’allunya molt de menjar saludable.

Comenta’ns, continues pensant que només menges malament de tant en tant? Creus que si menges sa fas dieta?

 

Coneix totes les nostres notícies:

No et desesperis: La pèrdua de pes ni és fàcil ni és lineal

Quan inicies un procés de pèrdua de pes t'imagines, un procés lineal:     Aquestes expectatives venen donades suport per pensaments del tipus: el dilluns començo, l'1 de gener em poso, ara a l'estiu no és el moment, avui com a comiat engoleixo i demà...

Alimentació saludable a l’embaràs

El passat mes de novembre vam tenir el plaer de participar en l'11a Jornada sobre salut de l'embaràs a l'Hospital de Barcelona amb una ponència sobre alimentació saludable en l'embaràs i un taller posterior en el qual parlem sobre l'alimentació en l'embarassada...

Dejuni, si o no?

Practicar un dejuni significa no ingerir aliments durant un cert temps. Molts han parlat ja dels beneficis que ens aporta el fet de realitzar un dejuni: des de desintoxicar l'organisme fins a allargar la vida o alentir l'envelliment, però què hi ha de cert en tot...

Tomàquet, treu-li tot el partit a l’estiu

El tomàquet és un fruit molt versàtil que es presenta en moltes varietats perquè puguem beneficiar-nos de les seves múltiples propietats nutritives. Per la seva composició nutricional més semblant a les verdures que a les fruites, la utilitzem com a component...

El carabassó, una verdura refrescant per a l’estiu

El carabassó és una hortalissa d'estiu realment refrescant gràcies al que el 95% del seu pes és aigua. Existeix una gran varietat de carabassons amb diferents grandàries, formes i colors. Aquest vegetal pertany a la família de les cucurbitàcies, la mateixa família que...

Begudes saludables i refrescants per a aquest estiu

La gran pregunta en consulta en aquesta època és quines begudes puc beure que siguin sanes i light? Spoiler: Orxata no. Aquí us deixem opcions de begudes saludables i baixes en calories per a preses en dies de molta calor sigui a casa o a la terrassa del bar. 1. Suc...

L’espàrrec, una hortalissa de primavera

L'espàrrec, aquesta hortalissa amb sabor tan característic, és la tija tendra de la esparreguera. El seu component principal és aigua, que supera el 90% de la seva composició. La resta es completa amb hidrats de carboni, proteïna i fibra. És un aliment baix en...

Tofu: què és, beneficis i receptes

No saps què és el tofu? Et sembla fat? Val la pena menjar-ho per salut? No saps com cuinar-ho i es queda en el fons de la nevera fins que caduca? Quines són les seves propietats nutricionals? En aquest post intentarem donar resposta als teus dubtes d'una vegada per...

Els pèsols, el llegum més dolç

Ara mateix ens trobem en plena temporada dels pèsols, un petit llegum de color verd i dolç. No us confongueu! Per molt que siguin de color verd com el bròquil, l'enciam o els espinacs, no són una verdura. Els pèsols, com els cigrons o les llenties, són llegums i, com...

Principals errors en alimentació infantil

ALIMENTACIÓ INFANTIL La funció d'una alimentació infantil saludable no és únicament que els nens creixin, perquè això és una cosa que amb tota probabilitat faran per si sols sempre que tinguin aliments disponibles. Es tracta que estiguin correctament nodrits i que...
Ves al contingut