Segueix-nos:

L’espàrrec, una hortalissa de primavera

juny 1, 2023 | Aliments i les seves propietats nutricionals, Cuina, General

L’espàrrec, aquesta hortalissa amb sabor tan característic, és la tija tendra de la esparreguera. El seu component principal és aigua, que supera el 90% de la seva composició. La resta es completa amb hidrats de carboni, proteïna i fibra.
És un aliment baix en calories i greixos a més de també ser baix en sal. Al seu torn, és una font de vitamines antioxidants (C i E), d’àcid fòlic (B9) i de niacina (B3). Els minerals que més conté són el potassi i el sofre.
Gràcies a la seva composició, els espàrrecs tenen múltiples beneficis per a la salut. Tenen un gran efecte diürètic i la seva riquesa en fibra fa que siguin bons per a la microbiota intestinal.
El seu color verd és degut a la clorofil·la, una substància amb propietats antibacterianes i antiinflamatòries. Així i tot, ha de regular-se i controlar-se en persones que tenen elevat l’àcid úric.

 

ELS TIPUS D’ESPÀRRECS

Existeixen tres tipus d’espàrrecs: els blancs, els verds i els silvestres.
  • Els blancs són de diferent color perquè creixen sota sòl i no els toca el sol. Són més dolços i tendres, però no contenen tants antioxidants com la resta.
  • Els espàrrecs verds són els de cultiu de temporada (maig i juny) i es caracteritzen per la seva aroma i sabor més intents i una textura més carnosa que els blancs.
  • Els Silvestres o “bladers” són més llargs i prims i poden recollir-se durant la primavera en boscos de clima mediterrani.

 

PETIT RECEPTARI DE L’ESPÀRREC

Ara que hem vist tots els seus beneficis i els tipus que hi ha, volem animar-vos a introduir-los en la vostra dieta amb aquestes receptes:

 

Truita d’espàrrecs:

Per a aquesta recepta necessitem: un manoll d’espàrrecs verds no gaire gruixuts o bladers i 3/4 ous. Si és del vostre gust, podeu incloure alls o alls tendres per a donar un toc especial al sabor de la truita.
I a partir d’aquí és molt fàcil, només hem de tallar la part més dura de l’espàrrec, netejar-los i trossejar-los. Els saltem amb una mica d’oli en una paella i quan estiguin llestos només cal barrejar-los amb els ous batuts i fer la truita.
Recepta ideal per a emportar-se de tàper.

 

Crema d’espàrrecs verds:

En aquesta recepta necessitarem un o dos manolls d’espàrrecs verds, una patata petita, mig porro, mitja ceba i 800ml d’aigua o brou de verdures.
Comencem com en la recepta anterior, netejant i tallant els espàrrecs i reservem les puntes d’alguns per a l’emplatat. En una olla amb una mica d’oli saltem ràpidament les puntes dels espàrrecs i les reservem. Seguidament en l’olla tirem la ceba i el porro pelats i tallats a trossets petits per a escalfar-los amb una mica d’oli. Minuts després, afegim la patata pelada i tallada a trossets al costat dels espàrrecs i ho deixem cuinar uns minuts. Afegim aigua o brou fins a cobrir les verdures i deixem que bulli entre 15 i 20 minuts. I ara només ens quedarà triturar-ho tot, rectifiquem de sal i pebre, ho emplatem i decorem amb un doll d’oli i les puntes dels espàrrecs que teníem reservades.

 

Espàrrecs blancs bullits:

Per a aquesta recepta només necessitem un manoll d’espàrrecs blancs, sal i sucre.
Netegem i tallem els extrems més durs de l’espàrrec, els assequem i amb un pelador de patates pelem una capa fina dels espàrrecs. Quan estiguin tots pelats els lliguem amb un fil de cuina amb les puntes cap amunt. Mentrestant, posem una olla alta al foc amb dues cullerades de sal i dues de sucre, una vegada bullint posem els espàrrecs en peu sense que l’aigua cobreixi els caps. Deixem que es cuinin durant 20 minuts, segons el gruix dels espàrrecs, i apaguem el foc, els tombem deixant que es mullin les puntes i els deixem reposar durant 5 minuts. Passats els 5 minuts els retirarem i els escorrem delicadament i llestos. Es poden menjar així amb un poc d’oli o podeu preparar alguna vinagreta o salsa.

 

Ara ja sabeu per on començar a cuinar els espàrrecs. I si us animeu podeu afegir-los en arrossos i paelles que queden fenomenals.

Coneix totes les nostres notícies:

No et desesperis: La pèrdua de pes ni és fàcil ni és lineal

Quan inicies un procés de pèrdua de pes t'imagines, un procés lineal:     Aquestes expectatives venen donades suport per pensaments del tipus: el dilluns començo, l'1 de gener em poso, ara a l'estiu no és el moment, avui com a comiat engoleixo i demà...

Alimentació saludable a l’embaràs

El passat mes de novembre vam tenir el plaer de participar en l'11a Jornada sobre salut de l'embaràs a l'Hospital de Barcelona amb una ponència sobre alimentació saludable en l'embaràs i un taller posterior en el qual parlem sobre l'alimentació en l'embarassada...

Dejuni, si o no?

Practicar un dejuni significa no ingerir aliments durant un cert temps. Molts han parlat ja dels beneficis que ens aporta el fet de realitzar un dejuni: des de desintoxicar l'organisme fins a allargar la vida o alentir l'envelliment, però què hi ha de cert en tot...

Tomàquet, treu-li tot el partit a l’estiu

El tomàquet és un fruit molt versàtil que es presenta en moltes varietats perquè puguem beneficiar-nos de les seves múltiples propietats nutritives. Per la seva composició nutricional més semblant a les verdures que a les fruites, la utilitzem com a component...

El carabassó, una verdura refrescant per a l’estiu

El carabassó és una hortalissa d'estiu realment refrescant gràcies al que el 95% del seu pes és aigua. Existeix una gran varietat de carabassons amb diferents grandàries, formes i colors. Aquest vegetal pertany a la família de les cucurbitàcies, la mateixa família que...

Begudes saludables i refrescants per a aquest estiu

La gran pregunta en consulta en aquesta època és quines begudes puc beure que siguin sanes i light? Spoiler: Orxata no. Aquí us deixem opcions de begudes saludables i baixes en calories per a preses en dies de molta calor sigui a casa o a la terrassa del bar. 1. Suc...

Hauré d’estar tota la vida a dieta?

Depèn. Si per a tu menjar fruita, verdura, llegums, etc. i renunciar sovint a dolços, alcohol, snacks fregits, etc. és fer dieta, llavors SÍ. Si vols estar sa has de fer dieta tota la vida. Si, en canvi, entens que  menjar sa  i reduir el consum d'aliments processats...

Tofu: què és, beneficis i receptes

No saps què és el tofu? Et sembla fat? Val la pena menjar-ho per salut? No saps com cuinar-ho i es queda en el fons de la nevera fins que caduca? Quines són les seves propietats nutricionals? En aquest post intentarem donar resposta als teus dubtes d'una vegada per...

Els pèsols, el llegum més dolç

Ara mateix ens trobem en plena temporada dels pèsols, un petit llegum de color verd i dolç. No us confongueu! Per molt que siguin de color verd com el bròquil, l'enciam o els espinacs, no són una verdura. Els pèsols, com els cigrons o les llenties, són llegums i, com...

Principals errors en alimentació infantil

ALIMENTACIÓ INFANTIL La funció d'una alimentació infantil saludable no és únicament que els nens creixin, perquè això és una cosa que amb tota probabilitat faran per si sols sempre que tinguin aliments disponibles. Es tracta que estiguin correctament nodrits i que...
Ves al contingut