Segueix-nos:

Els pèsols, el llegum més dolç

abr. 18, 2023 | Cuina

Ara mateix ens trobem en plena temporada dels pèsols, un petit llegum de color verd i dolç.
No us confongueu! Per molt que siguin de color verd com el bròquil, l’enciam o els espinacs, no són una verdura. Els pèsols, com els cigrons o les llenties, són llegums i, com totes les altres, són rics en proteïna, fibra i carbohidrats complexos. Són un bon substitut de les fonts de proteïna animal com a carn o peix, és a dir, un meravellós plat principal, per exemple.

 

PÈSOLS DE LLAVANERES O DEL MARESME

El pèsol és un aliment molt habitual en la dieta mediterrània, la dieta de la nostra casa, i té un reconeixement especial si es tracta del pèsol de Llavaneres, un pèsol amb Denominació d’Origen Protegida. Originari del municipi de Sant Andreu de Llavaneres, però actualment conreat per tota la comarca del Maresme, es caracteritza per una grandària no massa gran, però amb un sorprenent sabor dolç.
Aquest llegum se sembra durant el mes d’octubre i és a partir del mes de març quan comença la collita que es pot allargar fins a abril o maig.

 

 

EL PÈSOL A LA CUINA

Aquest llegum tan apreciat a la nostra gastronomia entra a les cuines i a les receptes de moltíssimes maneres, algunes com a acompanyament, altres com a aliment principal, i a vegades com a complement d’un guisat. Aquí us deixem tres receptes saludables perquè pugueu cuinar-les abans que s’acabi la temporada:

 

Crema de pèsols:

Aquesta recepta és molt senzilla, només necessitem: 250g de pèsols, 1 patata mitjana, ½ ceba, ½ porro, oli i sal.

Començarem fent un sofregit amb la ceba i el porro picats amb l’oli. Quan estiguin escalfats, afegim els pèsols i la patata i cobrim amb aigua. Deixeu-ho coure 20 minuts i apaguem el foc. Retireu una mica de l’aigua de cocció, afegiu-hi sal i pebre i tritureu-ho tot. Si la textura és massa espessa podem afegir una mica de l’aigua que hem reservat i llestos.

Per donar-li un toc més de sabor, es poden bullir les verdures amb brou en lloc d’aigua, substituir la patata per més quantitat de pèsols o afegir un rajolí de llet o nata al final.

 

Sípia estofada amb pèsols:

Per aquesta recepta necessitem: 1 sípia, 2 cebes, 4 dents d’all, 100 g de pèsols, 2 tomàquets madurs.

En primer lloc, netejarem la sípia i la tallarem a daus no gaire petits i la sofregirem aproximadament 20 minuts amb una mica d’oli perquè deixi anar l’aigua. Mentrestant, tallem la ceba a la juliana, laminem els alls i ratllem els tomàquets. Un cop passats els 20 minuts, ho afegim a la cassola i ho sofregim tot junt 5 minuts. A continuació, hi afegim 2 gots d’aigua i ho coem 20 minuts aproximadament abans d’afegir els pèsols que els deixarem coure 10 minuts més. Salpebreu-ho i llest.

 

Pèsols amb ceba i ou poché:

I finalment us deixem aquesta recepta que combina pèsols amb ous i no és una truita. Necessitarem: 150 g de pèsols, 1 ceba i 1 ou per persona.

Piquem la ceba petita i la sofregim. Quan estigui transparent, afegim els pèsols amb un pessic de sal i pebre. Afegiu-hi una mica d’aigua sense arribar a cobrir-ho i deixeu-ho coure uns 12 minuts. Mentrestant, preparem un ou poché que col·locarem damunt dels pèsols en emplatar, un cop estiguin fets.

 

Esperem que us animeu a tastar aquestes receptes i que aprofiteu el que queda de la temporada per cuinar-los.

Coneix totes les nostres notícies:

No et desesperis: La pèrdua de pes ni és fàcil ni és lineal

Quan inicies un procés de pèrdua de pes t'imagines, un procés lineal:     Aquestes expectatives venen donades suport per pensaments del tipus: el dilluns començo, l'1 de gener em poso, ara a l'estiu no és el moment, avui com a comiat engoleixo i demà...

Alimentació saludable a l’embaràs

El passat mes de novembre vam tenir el plaer de participar en l'11a Jornada sobre salut de l'embaràs a l'Hospital de Barcelona amb una ponència sobre alimentació saludable en l'embaràs i un taller posterior en el qual parlem sobre l'alimentació en l'embarassada...

Dejuni, si o no?

Practicar un dejuni significa no ingerir aliments durant un cert temps. Molts han parlat ja dels beneficis que ens aporta el fet de realitzar un dejuni: des de desintoxicar l'organisme fins a allargar la vida o alentir l'envelliment, però què hi ha de cert en tot...

Tomàquet, treu-li tot el partit a l’estiu

El tomàquet és un fruit molt versàtil que es presenta en moltes varietats perquè puguem beneficiar-nos de les seves múltiples propietats nutritives. Per la seva composició nutricional més semblant a les verdures que a les fruites, la utilitzem com a component...

El carabassó, una verdura refrescant per a l’estiu

El carabassó és una hortalissa d'estiu realment refrescant gràcies al que el 95% del seu pes és aigua. Existeix una gran varietat de carabassons amb diferents grandàries, formes i colors. Aquest vegetal pertany a la família de les cucurbitàcies, la mateixa família que...

Begudes saludables i refrescants per a aquest estiu

La gran pregunta en consulta en aquesta època és quines begudes puc beure que siguin sanes i light? Spoiler: Orxata no. Aquí us deixem opcions de begudes saludables i baixes en calories per a preses en dies de molta calor sigui a casa o a la terrassa del bar. 1. Suc...

L’espàrrec, una hortalissa de primavera

L'espàrrec, aquesta hortalissa amb sabor tan característic, és la tija tendra de la esparreguera. El seu component principal és aigua, que supera el 90% de la seva composició. La resta es completa amb hidrats de carboni, proteïna i fibra. És un aliment baix en...

Hauré d’estar tota la vida a dieta?

Depèn. Si per a tu menjar fruita, verdura, llegums, etc. i renunciar sovint a dolços, alcohol, snacks fregits, etc. és fer dieta, llavors SÍ. Si vols estar sa has de fer dieta tota la vida. Si, en canvi, entens que  menjar sa  i reduir el consum d'aliments processats...

Tofu: què és, beneficis i receptes

No saps què és el tofu? Et sembla fat? Val la pena menjar-ho per salut? No saps com cuinar-ho i es queda en el fons de la nevera fins que caduca? Quines són les seves propietats nutricionals? En aquest post intentarem donar resposta als teus dubtes d'una vegada per...

Principals errors en alimentació infantil

ALIMENTACIÓ INFANTIL La funció d'una alimentació infantil saludable no és únicament que els nens creixin, perquè això és una cosa que amb tota probabilitat faran per si sols sempre que tinguin aliments disponibles. Es tracta que estiguin correctament nodrits i que...
Ves al contingut