La veritat és que el nostre organisme està molt més preparat per a aguantar èpoques de dejuni que per a estar sobrealimentat durant molt de temps, que és el que ens passa a la majoria en l’actualitat.
Per això, avui dia, el dejuni podria ser una bona estratègia per a adaptar la nostra ingesta a la demanda real d’energia.
Serveix el dejuni per a perdre pes?
- No és una estratègia miraculosa, si no menges bé i et mantens actiu pot no servir-te de res.
El dejuni és una estratègia vàlida per a perdre pes perquè és una manera d’aconseguir un dèficit calòric, és a dir, ingerir menys calories de les que necessitem.Això vol dir que durant les hores que podem menjar, és important mantenir-se actiu i ingerir aliments saludables i de qualitat que ens aportin els nutrients necessaris, però sense malmenjar.En cas contrari correm el risc de no perdre pes fins i tot fent dejuni.
-
No és per a tothom, és només una opció que pot ser vàlida per a molts, però difícil de portar per a uns altres. Hi ha molts estils de persones i algunes aquelles es beneficien del dejuni perquè els facilita portar una bona alimentació i descobreixen que a més els caigui molt bé i no els costa dur-la a terme. Si el teu no ets d’aquestes persones, no et frustris i llegeix el següent punt.
-
No és més efectiu que una alimentació clàssica baixa en calories.
Dejunar ens permet reduir les calories totals al final del dia i a conseqüència d’això hi ha pèrdues de greix i pes, millors digestions i millor salut en general.
No obstant això, és fonamental destacar es pot obtenir el mateix benefici amb una alimentació saludable controlada sense dejunis i amb un estil de vida actiu.L’important no és dejunar, sinó mantenir un balanç calòric correcte, triïs l’estratègia que triïs per a aconseguir-lo.
-
No et transformaràs en immortal.Compte amb les promeses que et venen. No, el dejuni no ho soluciona tot. No és un salvavides ni necessari per a desintoxicar el cos. L’únic benefici que la ciència pot atorgar al dejuni avui dia és la reducció de les calories ingerides amb la consegüent pèrdua de pes deguda i la millora d’alguns marcadors metabòlics. No obstant això, cal destacar que experts investigadors en crononutrició apunten cap a beneficis per a la salut a llarg termini, no curatius però sí preventius, dels dejunis intermitents curts, nocturns i continuats.
Quins tipus de dejuni existeixen?
-
Dejuni intermitent per hores: Aquest és un dels dejunis més coneguts. El menjar està restringit durant una part del dia i permesa lliurement la resta d’hores. Hi ha variants en funció del nombre d’hores de dejuni:
o el de 16/8 (16 hores sense menjar, 8 menjant),
o el 12/12 (12 hores sense menjar, 12 menjant).Sempre és millor si les hores de dejuni coincideixen amb les últimes hores de la tarda i nit. Dejunar de dia no té la mateixa efectivitat.
-
Dejuni intermitent en dies alterns: Consisteix a estar 1 o 2 o 3 dies a la setmana amb una ingesta restringida d’aproximadament 500 calories al dia, la resta dels dies s’ha d’emportar una alimentació normo calòrica saludable.
-
Dejuni total de diversos dies consecutius. Consisteix a estar d’un a tres dies sense ingerir aliments ni begudes calòriques. Sí que es permet aigua, te, cafè o infusions i en alguns casos un consum calòric mínim a base de sucs.
Com començar:
Ja que el dejuni ha demostrat ser una estratègia segura i eficaç per a retallar calories, resulta interessant recomanar en termes generals la realització habitual d’un dejuni intermitent tipus 12/12, és a dir, donar a al cos un repòs gastrointestinal diari de 12 hores.