Segueix-nos:
Practicar un dejuni significa no ingerir aliments durant un cert temps. Molts han parlat ja dels beneficis que ens aporta el fet de realitzar un dejuni: des de desintoxicar l’organisme fins a allargar la vida o alentir l’envelliment, però què hi ha de cert en tot això? És sa estar llargs períodes de temps sense menjar?
La veritat és que el nostre organisme està molt més preparat per a aguantar èpoques de dejuni que per a estar sobrealimentat durant molt de temps, que és el que ens passa a la majoria en l’actualitat.
Si ens remuntem a l’època del paleolític, l’ésser humà passava èpoques llargues de dejuni involuntari (sense aliments disponibles) amb una despesa energètica molt elevat atès que havia de caminar, córrer i saltar per a caçar, buscar recer i cuidar la comunitat.

 

Avui dia, en canvi, estem la major part del temps asseguts en el treball, en el cotxe/moto o a casa i tenim accés immediat i constant al menjar, no sempre saludable i moltes vegades menjant sense fam real. La nostra genètica encara no ha evolucionat prou per a adaptar-se a la radical reducció de la despesa calòrica i a l’augment de la disponibilitat d’aliments altament enèrgics.
Per això, avui dia, el dejuni podria ser una bona estratègia per a adaptar la nostra ingesta a la demanda real d’energia.

Serveix el dejuni per a perdre pes?

Sí, el dejuni pot ajudar-nos a baixar de pes, no obstant això, has de saber que:
  • No és una estratègia miraculosa, si no menges bé i et mantens actiu pot no servir-te de res.
    El dejuni és una estratègia vàlida per a perdre pes perquè és una manera d’aconseguir un dèficit calòric, és a dir, ingerir menys calories de les que necessitem.

    Això vol dir que durant les hores que podem menjar, és important mantenir-se actiu i ingerir aliments saludables i de qualitat que ens aportin els nutrients necessaris, però sense malmenjar.
    En cas contrari correm el risc de no perdre pes fins i tot fent dejuni.

 

  • No és per a tothom, és només una opció que pot ser vàlida per a molts, però difícil de portar per a uns altres. Hi ha molts estils de persones i algunes aquelles es beneficien del dejuni perquè els facilita portar una bona alimentació i descobreixen que a més els caigui molt bé i no els costa dur-la a terme. Si el teu no ets d’aquestes persones, no et frustris i llegeix el següent punt.

 

  • No és més efectiu que una alimentació clàssica baixa en calories.

    Dejunar ens permet reduir les calories totals al final del dia i a conseqüència d’això hi ha pèrdues de greix i pes, millors digestions i millor salut en general.

    No obstant això, és fonamental destacar es pot obtenir el mateix benefici amb una alimentació saludable controlada sense dejunis i amb un estil de vida actiu.
    L’important no és dejunar, sinó mantenir un balanç calòric correcte, triïs l’estratègia que triïs per a aconseguir-lo.

 

  • No et transformaràs en immortal.
    Compte amb les promeses que et venen. No, el dejuni no ho soluciona tot. No és un salvavides ni necessari per a desintoxicar el cos. L’únic benefici que la ciència pot atorgar al dejuni avui dia és la reducció de les calories ingerides amb la consegüent pèrdua de pes deguda i la millora d’alguns marcadors metabòlics. No obstant això, cal destacar que experts investigadors en crononutrició apunten cap a beneficis per a la salut a llarg termini, no curatius però sí preventius, dels dejunis intermitents curts, nocturns i continuats.

 

Quins tipus de dejuni existeixen?

  • Dejuni intermitent per hores: Aquest és un dels dejunis més coneguts. El menjar està restringit durant una part del dia i permesa lliurement la resta d’hores. Hi ha variants en funció del nombre d’hores de dejuni:

    o el de 16/8 (16 hores sense menjar, 8 menjant),
    o el 12/12 (12 hores sense menjar, 12 menjant).

    Sempre és millor si les hores de dejuni coincideixen amb les últimes hores de la tarda i nit. Dejunar de dia no té la mateixa efectivitat.

 

  • Dejuni intermitent en dies alterns: Consisteix a estar 1 o 2 o 3 dies a la setmana amb una ingesta restringida d’aproximadament 500 calories al dia, la resta dels dies s’ha d’emportar una alimentació normo calòrica saludable.

 

  • Dejuni total de diversos dies consecutius. Consisteix a estar d’un a tres dies sense ingerir aliments ni begudes calòriques. Sí que es permet aigua, te, cafè o infusions i en alguns casos un consum calòric mínim a base de sucs.

 

Com començar:

Atès que la nostra cultura gastronòmica res en l’abundància, avui dia resulta molt difícil mantenir una alimentació saludable i una vida activa.

 

Ja que el dejuni ha demostrat ser una estratègia segura i eficaç per a retallar calories, resulta interessant recomanar en termes generals la realització habitual d’un dejuni intermitent tipus 12/12, és a dir, donar a al cos un repòs gastrointestinal diari de 12 hores.
No resulta difícil de practicar si ho fem per exemple de 20h a 8h o de 21h a 9h atès que aprofitem les hores de descans nocturn. Això ens ajudarà a tenir un major equilibri calòric i a deixar que el nostre cos s’alliberi de les tasques digestives per a realitzar altres per a les quals està més preparat durant la nit i que són fonamentals per a una bona salut a llarg termini i per a un correcte descans nocturn.
Si estàs interessat a realitzar algun tipus de dejuni més intens, fes-lo sempre sense creure que és necessari per a portar una vida saludable, que va bé per a netejar el teu organisme, que renaixeràs o que et curarà alguna malaltia. Assessora’t i fes-ho pensant que és una estratègia més i que mantinguda en el temps i correctament equilibrada pot ajudar-te a aconseguir el dèficit calòric necessari per a reduir el greix corporal juntament amb tots els beneficis que això comporta.
Si t’animes, fes-ho sempre de la mà d’un Dietista-Nutricionista professional.

Coneix totes les nostres notícies:

Sandvitxos Saludables

El mes de setembre acostuma ser per tots un temps de transició entre el caos de l’estiu i les rutines del nou curs. Reprendre els bons hàbits alimentaris després d’unes vacances en las que tots en permetem més excessos dels habituals pot arribar a ser una mica costós....

No et desesperis: La pèrdua de pes ni és fàcil ni és lineal

Quan inicies un procés de pèrdua de pes t'imagines, un procés lineal:     Aquestes expectatives venen donades suport per pensaments del tipus: el dilluns començo, l'1 de gener em poso, ara a l'estiu no és el moment, avui com a comiat engoleixo i demà...

Alimentació saludable a l’embaràs

El passat mes de novembre vam tenir el plaer de participar en l'11a Jornada sobre salut de l'embaràs a l'Hospital de Barcelona amb una ponència sobre alimentació saludable en l'embaràs i un taller posterior en el qual parlem sobre l'alimentació en l'embarassada...

Tomàquet, treu-li tot el partit a l’estiu

El tomàquet és un fruit molt versàtil que es presenta en moltes varietats perquè puguem beneficiar-nos de les seves múltiples propietats nutritives. Per la seva composició nutricional més semblant a les verdures que a les fruites, la utilitzem com a component...

El carabassó, una verdura refrescant per a l’estiu

El carabassó és una hortalissa d'estiu realment refrescant gràcies al que el 95% del seu pes és aigua. Existeix una gran varietat de carabassons amb diferents grandàries, formes i colors. Aquest vegetal pertany a la família de les cucurbitàcies, la mateixa família que...

Begudes saludables i refrescants per a aquest estiu

La gran pregunta en consulta en aquesta època és quines begudes puc beure que siguin sanes i light? Spoiler: Orxata no. Aquí us deixem opcions de begudes saludables i baixes en calories per a preses en dies de molta calor sigui a casa o a la terrassa del bar. 1. Suc...

L’espàrrec, una hortalissa de primavera

L'espàrrec, aquesta hortalissa amb sabor tan característic, és la tija tendra de la esparreguera. El seu component principal és aigua, que supera el 90% de la seva composició. La resta es completa amb hidrats de carboni, proteïna i fibra. És un aliment baix en...

Hauré d’estar tota la vida a dieta?

Depèn. Si per a tu menjar fruita, verdura, llegums, etc. i renunciar sovint a dolços, alcohol, snacks fregits, etc. és fer dieta, llavors SÍ. Si vols estar sa has de fer dieta tota la vida. Si, en canvi, entens que  menjar sa  i reduir el consum d'aliments processats...

Tofu: què és, beneficis i receptes

No saps què és el tofu? Et sembla fat? Val la pena menjar-ho per salut? No saps com cuinar-ho i es queda en el fons de la nevera fins que caduca? Quines són les seves propietats nutricionals? En aquest post intentarem donar resposta als teus dubtes d'una vegada per...

Els pèsols, el llegum més dolç

Ara mateix ens trobem en plena temporada dels pèsols, un petit llegum de color verd i dolç. No us confongueu! Per molt que siguin de color verd com el bròquil, l'enciam o els espinacs, no són una verdura. Els pèsols, com els cigrons o les llenties, són llegums i, com...
Ves al contingut