El carabassó és una hortalissa d’estiu realment refrescant gràcies al que el 95% del seu pes és aigua. Existeix una gran varietat de carabassons amb diferents grandàries, formes i colors.
Aquest vegetal pertany a la família de les cucurbitàcies, la mateixa família que el meló, la síndria, el cogombre o la carabassa. Les plantes d’aquesta família es conreen en els tròpics i zones temperades, amb clima mediterrani. A l’estiu, amb la calor, és quan la planta arriba a la seva plenitud i es poden recollir els millors carabassons.
Propietats nutricionals del carabassó
El carabassó és un aliment de baix contingut calòric que ofereix una àmplia varietat de beneficis nutricionals. Es caracteritza pel seu alt contingut d’aigua, fibra i micronutrients com a vitamines, minerals i fito nutrients.
Per a aquells que encara no ho sàpiguen, el carabassó es pot menjar cuinat; a la planxa, en cremes, al forn, en saltats, al vapor… o cru en amanides, triturat en el gaspatxo, en forma de carpaccio… i està riquíssim! Si ho consumim en cru tindrem major aportació de vitamina C que si ho cuinem, ja que les altes temperatures redueixen el contingut d’aquesta vitamina.
Un altre tip del carabassó per a mantenir totes les seves propietats nutricionals és que mai l’heu de pelar, simplement es neteja bé amb aigua i es prepara per a cuinar. També tindrem plats més bonics i acolorits si deixem la pell
3 formes de cuinar carabassó
Espaguetis de carabassó
Netejar bé 1 carabassó i amb ajuda d’un
espiralitzador de verdures es fan els espaguetis. En el cas de no tenir cap els podeu fer manualment amb molta paciència tallant fines i llargues tires de carabassó.
Una vegada hem aconseguit fer els espaguetis, es poden afegir crus en l’amanida ajunto altres vegetals i amanir amb alguna vinagreta amb oli d’oliva verge extra. Si els preferiu cuinats, els podeu saltar en una paella amb una mica d’oli a foc alt durant pocs minuts i afegir la vostra salsa preferida.
Carpaccio de carabassó
Netejar i tallar el carabassó a rodanxes molt fines, gairebé translúcides, amb un ganivet o amb l’ajuda d’una mandolina. Una vegada tallat, repartir les rodanxes en un plat i afegir i/o amanir al vostre gust. En els nostres carpaccios mai falta:
– Tomàquet triturat natural o trossos de tomàquet sec.
– Qualsevol fruita seca tallada o triturada (pinyons, avellanes, anacards, festucs…)
– Formatge (parmesà, tipus cottage, Emmental ratllat…)
– Fruita fresca (raïm, préssec, mango…) o seca (passes, orelluts…)
– Amaniment: sal, pebre i oli d’oliva VE o salsa pesto casolà.
Carabassons farcits
Netejar i tallar el carabassó per la meitat de manera longitudinal i bullir uns pocs minuts (o cuinar al forn). Esperar que es refredin i retirar la carn del carabassó amb una cullera evitant trencar la seva forma. Fer un sofregit de verdures, emplenar-lo, afegir formatge ratllat i acabar de gratinar al forn.
Per al farciment imaginació al poder! Pot ser només de verdures, amb pollastre o carn picada, amb tonyina, amb tofu, amb soia texturada, amb salses o sense…
Per descomptat hi ha moltíssimes més maneres de preparar-ho. Ens encantarà que ens manis la teva recepta preferida amb carabassó!