Segueix-nos:

El carabassó, una verdura refrescant per a l’estiu

jul. 6, 2023 | Aliments i les seves propietats nutricionals, Coaching Nutricional, Cuina

El carabassó és una hortalissa d’estiu realment refrescant gràcies al que el 95% del seu pes és aigua. Existeix una gran varietat de carabassons amb diferents grandàries, formes i colors.

Aquest vegetal pertany a la família de les cucurbitàcies, la mateixa família que el meló, la síndria, el cogombre o la carabassa. Les plantes d’aquesta família es conreen en els tròpics i zones temperades, amb clima mediterrani. A l’estiu, amb la calor, és quan la planta arriba a la seva plenitud i es poden recollir els millors carabassons.

 

Propietats nutricionals del carabassó

 

El carabassó és un aliment de baix contingut calòric que ofereix una àmplia varietat de beneficis nutricionals. Es caracteritza pel seu alt contingut d’aigua, fibra i micronutrients com a vitamines, minerals i fito nutrients.

Per a aquells que encara no ho sàpiguen, el carabassó es pot menjar cuinat; a la planxa, en cremes, al forn, en saltats, al vapor… o cru en amanides, triturat en el gaspatxo, en forma de carpaccio…  i està riquíssim! Si ho consumim en cru tindrem major aportació de vitamina C que si ho cuinem, ja que les altes temperatures redueixen el contingut d’aquesta vitamina.
Un altre tip del carabassó per a mantenir totes les seves propietats nutricionals és que mai l’heu de pelar, simplement es neteja bé amb aigua i es prepara per a cuinar. També tindrem plats més bonics i acolorits si deixem la pell

 

 

3 formes de cuinar carabassó

 

Espaguetis de carabassó

Netejar bé 1 carabassó i amb ajuda d’un espiralitzador de verdures es fan els espaguetis. En el cas de no tenir cap els podeu fer manualment amb molta paciència tallant fines i llargues tires de carabassó.
Una vegada hem aconseguit fer els espaguetis, es poden afegir crus en l’amanida ajunto altres vegetals i amanir amb alguna vinagreta amb oli d’oliva verge extra. Si els preferiu cuinats, els podeu saltar en una paella amb una mica d’oli a foc alt durant pocs minuts i afegir la vostra salsa preferida.

 

Carpaccio de carabassó 

Netejar i tallar el carabassó a rodanxes molt fines, gairebé translúcides, amb un ganivet o amb l’ajuda d’una mandolina. Una vegada tallat, repartir les rodanxes en un plat i afegir i/o amanir al vostre gust. En els nostres carpaccios mai falta:
– Tomàquet triturat natural o trossos de tomàquet sec.
– Qualsevol fruita seca tallada o triturada (pinyons, avellanes, anacards, festucs…)
– Formatge (parmesà, tipus cottage, Emmental ratllat…)
– Fruita fresca (raïm, préssec, mango…) o seca (passes, orelluts…)
– Amaniment:  sal, pebre i oli d’oliva VE o salsa pesto casolà.

 

Carabassons farcits

Netejar i tallar el carabassó per la meitat de manera longitudinal i bullir uns pocs minuts (o cuinar al forn). Esperar que es refredin i retirar la carn del carabassó amb una cullera evitant trencar la seva forma. Fer un sofregit de verdures, emplenar-lo, afegir formatge ratllat i acabar de gratinar al forn.
Per al farciment imaginació al poder! Pot ser només de verdures, amb pollastre o carn picada, amb tonyina, amb tofu, amb soia texturada, amb salses o sense…

 

Per descomptat hi ha moltíssimes més maneres de preparar-ho. Ens encantarà que ens manis la teva recepta preferida amb carabassó!

Coneix totes les nostres notícies:

Sandvitxos Saludables

El mes de setembre acostuma ser per tots un temps de transició entre el caos de l’estiu i les rutines del nou curs. Reprendre els bons hàbits alimentaris després d’unes vacances en las que tots en permetem més excessos dels habituals pot arribar a ser una mica costós....

No et desesperis: La pèrdua de pes ni és fàcil ni és lineal

Quan inicies un procés de pèrdua de pes t'imagines, un procés lineal:     Aquestes expectatives venen donades suport per pensaments del tipus: el dilluns començo, l'1 de gener em poso, ara a l'estiu no és el moment, avui com a comiat engoleixo i demà...

Alimentació saludable a l’embaràs

El passat mes de novembre vam tenir el plaer de participar en l'11a Jornada sobre salut de l'embaràs a l'Hospital de Barcelona amb una ponència sobre alimentació saludable en l'embaràs i un taller posterior en el qual parlem sobre l'alimentació en l'embarassada...

Dejuni, si o no?

Practicar un dejuni significa no ingerir aliments durant un cert temps. Molts han parlat ja dels beneficis que ens aporta el fet de realitzar un dejuni: des de desintoxicar l'organisme fins a allargar la vida o alentir l'envelliment, però què hi ha de cert en tot...

Tomàquet, treu-li tot el partit a l’estiu

El tomàquet és un fruit molt versàtil que es presenta en moltes varietats perquè puguem beneficiar-nos de les seves múltiples propietats nutritives. Per la seva composició nutricional més semblant a les verdures que a les fruites, la utilitzem com a component...

Begudes saludables i refrescants per a aquest estiu

La gran pregunta en consulta en aquesta època és quines begudes puc beure que siguin sanes i light? Spoiler: Orxata no. Aquí us deixem opcions de begudes saludables i baixes en calories per a preses en dies de molta calor sigui a casa o a la terrassa del bar. 1. Suc...

L’espàrrec, una hortalissa de primavera

L'espàrrec, aquesta hortalissa amb sabor tan característic, és la tija tendra de la esparreguera. El seu component principal és aigua, que supera el 90% de la seva composició. La resta es completa amb hidrats de carboni, proteïna i fibra. És un aliment baix en...

Hauré d’estar tota la vida a dieta?

Depèn. Si per a tu menjar fruita, verdura, llegums, etc. i renunciar sovint a dolços, alcohol, snacks fregits, etc. és fer dieta, llavors SÍ. Si vols estar sa has de fer dieta tota la vida. Si, en canvi, entens que  menjar sa  i reduir el consum d'aliments processats...

Tofu: què és, beneficis i receptes

No saps què és el tofu? Et sembla fat? Val la pena menjar-ho per salut? No saps com cuinar-ho i es queda en el fons de la nevera fins que caduca? Quines són les seves propietats nutricionals? En aquest post intentarem donar resposta als teus dubtes d'una vegada per...

Els pèsols, el llegum més dolç

Ara mateix ens trobem en plena temporada dels pèsols, un petit llegum de color verd i dolç. No us confongueu! Per molt que siguin de color verd com el bròquil, l'enciam o els espinacs, no són una verdura. Els pèsols, com els cigrons o les llenties, són llegums i, com...
Ves al contingut