ALIMENTACIÓ INFANTIL
La funció d’una alimentació infantil saludable no és únicament que els nens creixin, perquè això és una cosa que amb tota probabilitat faran per si sols sempre que tinguin aliments disponibles. Es tracta que estiguin correctament nodrits i que creïn bons hàbits alimentaris perquè desenvolupin protecció davant malalties que poden aparèixer a l’etapa adulta (i no tan adulta).
Per exemple, sabeu que alguns càncers estan avançant la seva edat mitjana d’aparició a causa de la mala alimentació i el sedentarisme? És el cas per exemple del càncer de còlon, que abans es diagnosticava als 70 anys i ara 1 de cada 4 casos apareix en menors de 50 anys.
Una mala alimentació a la infància pot determinar l’aparició prematura de malalties greus a l’etapa adulta.
Un altre exemple és la salut de la microbiota intestinal. Com probablement sabeu, el tipus de microbiota (bacteris intestinals que habiten al nostre intestí) pot determinar l’aparició d’intoleràncies alimentàries, malalties inflamatòries, salut mental, etc.
L’alimentació té un paper clau en el desenvolupament d’una microbiota forta i saludable, per la qual cosa els aliments que menja un nen durant la seva infància poden modelar una microbiota protectora o bé tot el contrari.
Els principals errors que cometem en alimentació infantil i que cal corregir són els següents:
CONSUM INSUFICIENT DE VEGETALS
Es recomana un consum MÍNIM (atenció a la dada!) de 5 racions al dia de fruita i verdura, per exemple 3 peces de fruita al dia i verdura en dinar i sopar. Es considera que només el 5% dels adults i el 3% dels nens compleixen aquest objectiu (aproximadament). Si procureu que a casa que sempre hi hagi una verdura, crema o amanida a taula i si oferiu la fruita diverses vegades al dia.
EXCÉS DE PRODUCTES PROCESSATS
El consum de productes malsans hauria de ser zero. La realitat és que és pràcticament diari. Això fa que la ingesta de sal, sucre, compostos cancerígens derivats de les altes temperatures o dels envasos i greixos insans sigui alarmantment habitual i elevat. En aquest grup trobem les patates o snacks de bossa, els caramels i llaminadures, els embotits (sí, el pernil també), la brioixeria (industrial o no), els sucs (casolà o no), refrescos, lactis ensucrats, purés de fruita, galetes, pa de motlle, cereals d’esmorzar, etc.
BAIXA INGESTA D’ALIMENTS INTEGRALS
A partir dels 6 mesos quan comencem a introduir els cereals, aquests han de ser sempre integrals. És a dir, els cereals refinats i els seus derivats no són opcions saludables per als infants. Ens estem referint principalment al pa blanc, pasta blanca i arròs blanc. La raó és molt fàcil de comprendre. Un cereal sencer (és a dir, integral) aporta més vitamines, minerals i fibra i el seu consum es correlaciona amb menor incidència de malalties, més nutrició i més sacietat.
EXCÉS DE PROTEÏNA D’ORIGEN ANIMAL
S’ha pogut constatar en diversos estudis que la ingesta de proteïna a la població infantil espanyola està molt per sobre de les recomanacions. En nens petits, aquest excés suposa una sobrecàrrega renal i un risc més gran de desenvolupar obesitat quan siguin grans.
Es recomana augmentar el consum de llegums com a font proteica, és a dir, com a segon plat en substitució de la carn, el peix o els ous..
Actualment, s’aconsella un consum setmanal de 2-3 racions de peix, 2-4 racions de carn blanca o vermella (amb un màxim de 2 cops per setmana de carn vermella) i 3-4 racions d’ou. El consum recomanat de llegums és de mínim 4 racions a la setmana i és aconsellable introduir-les diàriament.
EXCÉS DE SUCRE LLIURE
Hi ha 2 tipus de sucre (més informació aquí):
- Sucre saludable: el que contenen les fruites i hortalisses i el dels lactis i derivats sense ensucrar.
- Sucre lliure o “dolent“: el que contenen els sucs de fruita naturals o envasat, el sucre de taula, mel o xarops i el que aporten els aliments processats com galetes, salses, caramels, xocolates, begudes, brioixeria, etc.
El consum recomanat de sucre lliure en nens (i en adults) és zero, és a dir, n’hem de reduir el consum al màxim.
No és una qüestió de pes, sinó de salut. Els nens han d’evitar el consum de sucre lliure perquè s’associa càries, malaltia cardiovascular, diabetis tipus 2, malnutrició (manca de vitamines), hiperactivitat, manca de concentració, malabsorcions intestinals, sobrepès i obesitat, etc.
En aquest enllaç trobareu idees de berenars saludables pels més petits.
Pocs pares i mares són conscients de la mala alimentació dels seus fills (i de la seva pròpia) perquè en general pensem que mengem molt millor del que realment ho fem. Així que us animem que observeu i preneu consciència del consum REAL de sucre, carn i aliments processats, així com de les racions diàries i setmanals de fruita, verdura, llegums, cereals integrals i fruits secs. Anoteu durant 7 dies tot el que mengen i piquen i després feu el recompte.
Cadascun d’aquests punts dona per escriure un bloc sencer, així que si us interessa que desenvolupem algun d’aquests temes només ens ho heu de demanar. Us deixem a més aquesta guia completa i actualitzada sobre alimentació a la primera infància i aquesta altra per a nens en edat escolar.