Segueix-nos:

Propietats nutricionals de l’ou

abr. 22, 2020 | Aliments i les seves propietats nutricionals

L’ou és un aliment que genera molts dubtes. En aquest post intentarem detallar-te les propietats nutricionals de l’ou i resoldre alguns interrogants sobre aquest aliment meravellós.

QUE ENS APORTA L’OU?


L’ou és un dels aliments més nutritius que hi ha.

Pensa que està dissenyat per a crear un ésser viu de nou, així que, per força ha de ser nutricionalment interessant.

Està compost per un 40% d’aigua i a penes conté hidrats de carboni. I, encara que també aporta grasses, es considera un aliment bàsicament proteic, igual que la carn o el peix.

A més, també conté gairebé totes les vitamines! Totes, excepte la vitamina C i la majoria estan al rovell! Destaca especialment com a font de vitamina D, una de les vitamines que generen més mancances en la població.
Al rovell també hi ha alguns pigments que li donen el seu color característic i que són importants antioxidants.
Quant a minerals, destaquem el ferro que està al rovell i l’absorció del qual millora en consumir-lo sencer. També ens aporta seleni, un important oligoelement amb acció antioxidant que es presenta en una forma molt biodisponible.
Si us ve de gust aprofundir, podeu ampliar informació sobre les propietats nutricionals de l’ou a la pàgina de l’Institut de l’Ou.

propiedades nutricionales del huevo

CLARA O GEMMA? HI HA MOLTES DIFERÈNCIES?

Les propietats nutricionals de l’ou sencer són moltíssimes. No obstant això, hi ha diferències entre el rovell i la clara sent les dos igual de saludables i nutricionalment interessants.

La clara destaca pel seu contingut en proteïna, considerada una de les de més qualitat perquè conté tots els aminoàcids que l’organisme necessita. De fet, s’utilitza per a enriquir plats per a gent amb necessitats proteiques augmentades com a gent gran.

La gemma, per part seva, està compost per un 50% d’aigua i la resta es reparteix entre proteïnes i greixos. No obstant això, a diferència altres aliments proteics d’origen animal, aquests greixos són majoritàriament insaturades, és a dir, saludables!

D’altra banda, també conté fosfaticilcolina (lecitina). És un nutrient indispensable per al funcionament del cervell i del sistema nerviós. A més, es considera preventiu la deterioració cognitiva lligada a l’envelliment.

La gemma té mala fama pel contingut en greix, però ara ja saps que ÉS MOLT SALUDABLE!

ELS OUS AUGMENTEN EL COLESTEROL?

És important destacar que la mala fama de l’ou es deu al contingut en colesterol del rovell (aprofitem per a recordar-vos que el colesterol és necessari per a viure).

Fa anys es pensava que menjar molt d’ou augmentava també la quantitat de colesterol a la sang, per la qual cosa es recomanava reduir el consum.

Així i tot, les evidències científiques que tenim avui dia ens confirmen que, malgrat el seu contingut en colesterol, el consum d’ous no eleva el risc cardiovascular en persones sanes. Això és gràcies a l’aportació de greixos saludables, vitamines i antioxidants que afavoreixen la prevenció de l’arterioesclerosi.

De tota manera, si tens el colesterol elevat, és millor que consultis un dietista-nutricionista perquè valori el teu cas particular.

QUANTS OUS PODEM MENJAR A LA SETMANA?

Menjar ous diàriament? És recomanable? Les recomanacions més recents indiquen que consumir un ou en el dia no suposa cap risc per a persones sanes. Per tant, no hem de limitar el consum si no hi ha una indicació mèdica que l’aconselli.

En general, recomanem una freqüència de consum de 3-4 vegades en la setmana, sent una ració de consum de 2 ous per a un adult i d’1 per a nens menors de 9 anys.

ES POT CONSUMIR CRU?

No, no està recomanat. Tingues en compte que, a més de poder intoxicar-te, les proteïnes de la clara de l’ou només es digeriran parcialment. En cuinar-la, la digestió és total i s’aprofiten tots els components. També hi ha una vitamina (biotina o B8) que no es pot absorbir si la clara està crua, ja que es troba lligada en una proteïna (avidina).

Beneficia’t de totes les propietats nutricionals de l’ou, consumeix l’ou cuinat i pairàs millor tots els nutrients!

ELS OUS FERRATS SÓN SANS?

Per descomptat que sí! Sempre que l’oli amb què es fregeixin sigui un bon oli d’oliva verge. De totes maneres, l’ou és un aliment molt versàtil a la cuina, el pots consumir portar, vaig escalfar, passat per aigua, remogut, al forn, a la planxa, en truita, en púding…

VAL LA PENA COMPRAR OUS ECOLÒGICS?

No s’ha demostrat científicament que siguin nutricionals ni organolèpticament millors, encara que val la pena comprar-los eco o de gallines camperes per temes de benestar animal.

Per a diferenciar-los, recordeu que cal revisar el primer número imprès a la closca:

  • Número 0: ous de gallines alimentades amb pinso ecològic.
  • Número 1: ous de gallines camperes (accés a l’aire lliure igual que els RESSÒ però sense pinsos ecològics).
  • Número 2: ous de gallines criades a terra sense sortida a l’exterior.
  • Número 3: ous de gallines criades en gàbies.
La nostra recomanació és consumir sempre OUS 0 o 1.
El color de la closca dels ous (blanc o ros) no condiciona el valor nutricional. La diferència és el tipus de gallina que els ha posat, i les preferències pels uns o les altres depèn de la zona geogràfica. A Catalunya, per exemple, preferim els marrons que també tenen la closca més dura i són més resistents.

propiedades nutricionales del huevo

Amb tota aquesta informació, esperem que no tinguis por de menjar ous, te’ls mengis sovint, enters i de la manera que t’agradin més.

Si us hem ajudat a resoldre dubtes sobre les propietats nutricionals de l’ou, deixeu-nos un comentari. Estarem encantades de llegir-te.

 

Coneix totes les nostres notícies:

No et desesperis: La pèrdua de pes ni és fàcil ni és lineal

Quan inicies un procés de pèrdua de pes t'imagines, un procés lineal:     Aquestes expectatives venen donades suport per pensaments del tipus: el dilluns començo, l'1 de gener em poso, ara a l'estiu no és el moment, avui com a comiat engoleixo i demà...

Alimentació saludable a l’embaràs

El passat mes de novembre vam tenir el plaer de participar en l'11a Jornada sobre salut de l'embaràs a l'Hospital de Barcelona amb una ponència sobre alimentació saludable en l'embaràs i un taller posterior en el qual parlem sobre l'alimentació en l'embarassada...

Dejuni, si o no?

Practicar un dejuni significa no ingerir aliments durant un cert temps. Molts han parlat ja dels beneficis que ens aporta el fet de realitzar un dejuni: des de desintoxicar l'organisme fins a allargar la vida o alentir l'envelliment, però què hi ha de cert en tot...

Tomàquet, treu-li tot el partit a l’estiu

El tomàquet és un fruit molt versàtil que es presenta en moltes varietats perquè puguem beneficiar-nos de les seves múltiples propietats nutritives. Per la seva composició nutricional més semblant a les verdures que a les fruites, la utilitzem com a component...

El carabassó, una verdura refrescant per a l’estiu

El carabassó és una hortalissa d'estiu realment refrescant gràcies al que el 95% del seu pes és aigua. Existeix una gran varietat de carabassons amb diferents grandàries, formes i colors. Aquest vegetal pertany a la família de les cucurbitàcies, la mateixa família que...

Begudes saludables i refrescants per a aquest estiu

La gran pregunta en consulta en aquesta època és quines begudes puc beure que siguin sanes i light? Spoiler: Orxata no. Aquí us deixem opcions de begudes saludables i baixes en calories per a preses en dies de molta calor sigui a casa o a la terrassa del bar. 1. Suc...

L’espàrrec, una hortalissa de primavera

L'espàrrec, aquesta hortalissa amb sabor tan característic, és la tija tendra de la esparreguera. El seu component principal és aigua, que supera el 90% de la seva composició. La resta es completa amb hidrats de carboni, proteïna i fibra. És un aliment baix en...

Hauré d’estar tota la vida a dieta?

Depèn. Si per a tu menjar fruita, verdura, llegums, etc. i renunciar sovint a dolços, alcohol, snacks fregits, etc. és fer dieta, llavors SÍ. Si vols estar sa has de fer dieta tota la vida. Si, en canvi, entens que  menjar sa  i reduir el consum d'aliments processats...

Tofu: què és, beneficis i receptes

No saps què és el tofu? Et sembla fat? Val la pena menjar-ho per salut? No saps com cuinar-ho i es queda en el fons de la nevera fins que caduca? Quines són les seves propietats nutricionals? En aquest post intentarem donar resposta als teus dubtes d'una vegada per...

Els pèsols, el llegum més dolç

Ara mateix ens trobem en plena temporada dels pèsols, un petit llegum de color verd i dolç. No us confongueu! Per molt que siguin de color verd com el bròquil, l'enciam o els espinacs, no són una verdura. Els pèsols, com els cigrons o les llenties, són llegums i, com...
Ves al contingut