La xocolata negra no és sana i engreixa. Ala. Millor així, sense anestèsia. Serà impopular, però és en missatges com aquests que els dietistes-nutricionistes ens diferenciem dels “influencers” o el cunyat de torn. Però que no corri el pànic que no tot seran males notícies. We promise. Comencem amb els mites de la xocolata:
MITE 1. LA XOCOLATA NEGRA ENGREIXA MENYS
Fals. Moooooolt fals. Per a poder entendre el perquè haurem de començar pel principi.
QUÈ ÉS LA XOCOLATA?
La xocolata és una mescla de productes derivats del cacau i sucre, en proporcions variables. Ha de contenir un mínim del 35% de cacau per a poder usar la denominació, xocolata. A partir d’aquí tot és vàlid. És a dir, la denominació de xocolata “negra” o “pura” no existeix i no vol dir absolutament res. Podem trobar xocolata amb llet en el mercat etiquetat com a “negre” fins i tot amb un irrisori contingut en cacau.
No et deixis guiar pels adjectius “negre” o “pur”, cerca sempre en l’etiquetatge el % de cacau per a informar-te.
LA XOCOLATA “NEGRA” TÉ MÉS CALORIES que un amb llet o blanc
Com més elevat és el % de cacau, menor quantitat de sucre portarà la xocolata i major quantitat de mantega de cacau (greix). I a l’inrevés, una xocolata amb menor percentatge de cacau aportarà probablement més sucre, però menys grassa. Tenint en compte que 1g de sucre aporta 4 Kcal i 1g de greix aporta 9 Kcal, és fàcil deduir que, a major contingut en cacau més calòric serà la xocolata.
Aquí us deixem un exemple d’unes xocolates de la mateixa marca i gamma perquè vegeu les diferències. Més negre=més calories, més grassa, més proteïnes, menys sucre. Vosaltres mateixos podeu fer la prova del cotó simplement comparant etiquetes en el supermercat.
Mites de la xocolata. En termes de salut és millor optar per una xocolata “negra” perquè aporta menys sucre lliure i és menys perjudicial. A més, en ser més intens, pots gaudir-lo en petites porcions.
MITE 2. LA XOCOLATA NEGRA ÉS SA
Fals. Per molt alt que sigui el seu contingut en cacau, la xocolata no és un producte el consum del qual puguem recomanar per diversos motius:
LA XOCOLATA NO ENS APORTA ELS BENEFICIS DEL CACAU
El que és realment sa és el cacau pur natural. Les propietats saludables del cacau provenen d’una gran varietat de components com per exemple els flavonoides, un grup complex de substàncies antioxidants el consum de les quals es relaciona amb efectes beneficiosos per a la salut.
Habitualment, el cacau que s’utilitza per a l’elaboració de la xocolata passa per un procés químic anomenat “alcalinizació” que redueix en més d’un 60% la seva aportació en compostos antioxidants beneficiosos. El problema és que amb la llei de l’etiquetatge actual no podem saber si el cacau usat per a elaborar la xocolata ha estat alcalinitzat o no. El que sí que sabem és que la majoria usen aquesta tècnica perquè li dona un sabor més refinat, un color més fosc i redueix la seva acidesa.
APORTA SUCRE LLIURE O EDULCORANTS
Tret que consumeixis una xocolata 100% cacau, la xocolata per definició porta sucre. Una xocolata del 70%, considerat per molts com a “xocolata negra”, pot contenir fins a un 30% de sucre o edulcorants i això de sa no té res. El que sí que podem dir és que, a més cacau, menys sucre i, per tant, menys perjudicial. D’aquí a dir que és sa va un tros.
EL GREIX DE LA XOCOLATA NO ÉS SALUDABLE
El greix del cacau és un greix considerat neutre a l’efecte de salut cardiovascular. És a dir, de moment no ha demostrat científicament tenir efectes beneficiosos per a la salut encara que tampoc efectes nocius, anem que no té interès per a la salut però sí per al michelín.
ÉS UN PRODUCTE AMB ALTA DENSITAT CALÒRICA
En general, és recomanable reduir el consum d’aliments molt calòrics quan aquests no tenen gens d’interès nutricional. Així, per exemple, la fruita seca natural són aliments altament energètics, però el seu consum és altament recomanable pels seus beneficis sobre la salut. Aquest no és el cas de la xocolata, lamentablement. En una unça de xocolata “negra” convencional a penes hi ha compostos saludables, en canvi, aporta greixos i sucres que és millor evitar.
Si vols beneficiar-te dels beneficis del cacau, compra un cacau pur en pols natural i sense alcalinitzar.
MITE 3. LA XOCOLATA PROVOCA ACNE
Fals. La veritat és que, de moment, la ciència no ha aconseguit vincular el consum de xocolata amb l’aparició de granits. En canvi, sí que ha trobat relació amb el consum de lactis i sucre lliure, dos components habituals de la xocolata. Si ets dels quals es menja un tros de xocolata i li surten granits, ja saps, és més probable que sigui degut al seu contingut en sucre, així que opta per xocolates amb major % de cacau.
I si ets noia i estàs en edat fèrtil, pots també fixar-te en el següent. És usual que ens vingui de gust més xocolata els dies previs a la menstruació. Aquest període coincideix també amb canvis hormonals que afavoreixen tant l’aparició de granits com l’apetència pel dolç. Així que és probable que hagis vinculat erròniament al consum de xocolata als granits quan la culpa és de les hormones femenines, que són molt seves.
Fins aquí els 3 mites de la xocolata més grossos. Podríem seguir perquè encara hi ha més. Per exemple relacionats amb la migranya o el nerviosisme, per exemple, t’interessaria un altre post sobre el tema? Si és així, deixa’ns un comentari i fes-nos-el saber.
De moment, et deixem aquí l’entrevista de ràdio que ens van fer Mónica Ghünter i Miriam Franch en el programa La Ciutat d’ONDA CERO Barcelona sobre la xocolata i els seus mites de la xocolata. En ella, comentem més àmpliament l’exposat en aquest blog.
CONSELL FINAL: menja xocolata, gaudeix-ho quan i com et vingui de gust, però no ho facis com un acte de salut, per a això tens el bròcoli.