Segueix-nos:

La nostra carta als Reis Mags (Part 1)

des. 23, 2022 | Aliments i les seves propietats nutricionals, Nadal

Què creus que un dietista-nutricionista demanaria a la carta als Reis Mags?

Aquest any hem fet la nostra pròpia carta als Reis Mags amb 10 desitjos nutricionals. Òbviament, els reis ja decidiran què ens porten i que no perquè, encara que hem estat bones, sabem que és impossible que ens ho portin tot. No sabem si serien els desitjos de qualsevol nutricionista, però probablement s’assemblarien molt. Aquí van:

 

  • Que es respectin al món les tradicions alimentàries.

Els torrons per Nadal, els gelats a l’estiu i els bunyols per Setmana Santa. A algú li sembla normal menjar torrons de setembre a febrer? O abans fins i tot que els panellets?

Hi ha tantes tradicions lligades a la gastronomia que si les allarguem totes i adoptem fins i tot les d’altres països (Halloween, Acció de gràcies…), no ho deixem de celebrar tot a deshora.

La rutina alimentària és necessària per mantenir la il·lusió de menjar alguna cosa extraordinària en un dia especial.

 

  • Que menjar sa no sigui vist com fer dieta.

Està tan normalitzat menjar malament i massa que quan mengem “normal” (és a dir, sa i en la seva justa mesura) tenim la sensació d’estar a dieta.

Hauríem de poder demanar una amanida en una pizzeria o no beure l’alcohol un dissabte a la nit sense sentir pressió social, ni externa ni interna.

No cal dir que tampoc hauríem de sentir pressió social per menjar una pizza 4 formatges.

 

  • Que es respecti la paraula del dietista-nutricionista com a professional sanitari que és.

De la mateixa manera que no posem en dubte l’opinió professional d’experts en altres matèries com un arquitecte o un advocat (perquè no tenim ni idea de plànols o lleis), no ho hem de fer en termes de nutrició amb un dietista-nutricionista.

Per què diem això? Perquè, igual que passa amb el futbol, ​​sembla que l’alimentació és un tema sobre el qual tothom s’atreveix a opinar, fins i tot contradient les recomanacions dels experts que sí que saben sobre el tema i dediquen les seves vides a l’estudi i l’actualització d’aquesta professió sanitària.

Les recomanacions d’un dietista-nutricionista no són opinions personals, són recomanacions basades en la ciència, amb un consens ampli entre professionals sanitaris i definides amb detall per societats científiques en documents de consens validats.

Una situació molt habitual és, per exemple, dubtar sobre les recomanacions del consum de carn. La recomanació de consumir entre 0 i 3 racions com a màxim de carn (blanca+vermella) a la setmana no és l’opinió personal del dietista-nutricionista sinó que els estudis reflecteixen que és més saludable per a la població. És a dir, 0 és més saludable que 4. Per tant, l’usual comentari “doncs jo opino que cal menjar més carn” és inadequat i perillós. Sí, pots opinar que fumar és sa, tot és opinable, però és inadequat i perillós. Per cert, aquesta recomanació la teniu detallada al nou document de recomanacions governamentals de l’AESAN per a la població espanyola de desembre de 2022.

 

  • Que rebaixin el preu del cafè a tots els que ens deixem la galeta i els sucres.

Sabeu la quantitat de galetes i sucre que ens estalviem a l’any? A 2 cafès al dia, 5 dies a la setmana, 11 mesos a l’any… acabem deixant a taula 440 galetes i 440 sucres, és a dir, ens estalviem 3,4 kg de galetes i uns 3 kg de sucre aproximadament. Aquí és res! Dit en calories buides, ens estalviem 28.720 kcal (l’equivalent a 16 dies sencers de menjar). I la feina que això costa, oi?

A tots els valents, els persistents, els que ho teniu clar… Ens mereixem un premi! I als que encara no heu abandonat l’hàbit d’afegir-hi sucre, us desitgem que aquestes dades us hi animin.

 

  • Que regni la consciència sobre el que mengem.

Saps què menges? Doncs deuries. És curiós com donem tan poca importància a alguna cosa que literalment fiquem dins del nostre cos diverses vegades al dia i que d’una manera o altra passa a formar part del nostre organisme.

Vivim anestesiats per un sistema exageradament consumista. En l’àmbit de l’alimentació, la publicitat i el ritme de vida actual, entre un altre motiu, agreugen el problema. Ens creen necessitats de consum innecessàries com, per exemple, creiem que necessitem comprar el darrer sabor de torró del mercat. També caiem sovint al parany de frases que fan que el producte sembli més saludable com “amb oli d’oliva” o “integral” però que en realitat intenten amagar un producte de pèssima qualitat nutricional.

Per tot això, desitgem que hi hagi més consciència i esperit crític sobre l’acte de comprar (realment ho necessito?) i sobre què comprem (hi ha una opció més saludable? Saps el que estic comprant?). Una cosa tan simple com llegir etiquetes pot ajudar.

 

Ben aviat compartim els altres 5 desitjos… mentrestant pots consultar aquí les nostres recomanacions per a un Nadal saludable.

Coneix totes les nostres notícies:

Sandvitxos Saludables

El mes de setembre acostuma ser per tots un temps de transició entre el caos de l’estiu i les rutines del nou curs. Reprendre els bons hàbits alimentaris després d’unes vacances en las que tots en permetem més excessos dels habituals pot arribar a ser una mica costós....

No et desesperis: La pèrdua de pes ni és fàcil ni és lineal

Quan inicies un procés de pèrdua de pes t'imagines, un procés lineal:     Aquestes expectatives venen donades suport per pensaments del tipus: el dilluns començo, l'1 de gener em poso, ara a l'estiu no és el moment, avui com a comiat engoleixo i demà...

Alimentació saludable a l’embaràs

El passat mes de novembre vam tenir el plaer de participar en l'11a Jornada sobre salut de l'embaràs a l'Hospital de Barcelona amb una ponència sobre alimentació saludable en l'embaràs i un taller posterior en el qual parlem sobre l'alimentació en l'embarassada...

Dejuni, si o no?

Practicar un dejuni significa no ingerir aliments durant un cert temps. Molts han parlat ja dels beneficis que ens aporta el fet de realitzar un dejuni: des de desintoxicar l'organisme fins a allargar la vida o alentir l'envelliment, però què hi ha de cert en tot...

Tomàquet, treu-li tot el partit a l’estiu

El tomàquet és un fruit molt versàtil que es presenta en moltes varietats perquè puguem beneficiar-nos de les seves múltiples propietats nutritives. Per la seva composició nutricional més semblant a les verdures que a les fruites, la utilitzem com a component...

El carabassó, una verdura refrescant per a l’estiu

El carabassó és una hortalissa d'estiu realment refrescant gràcies al que el 95% del seu pes és aigua. Existeix una gran varietat de carabassons amb diferents grandàries, formes i colors. Aquest vegetal pertany a la família de les cucurbitàcies, la mateixa família que...

Begudes saludables i refrescants per a aquest estiu

La gran pregunta en consulta en aquesta època és quines begudes puc beure que siguin sanes i light? Spoiler: Orxata no. Aquí us deixem opcions de begudes saludables i baixes en calories per a preses en dies de molta calor sigui a casa o a la terrassa del bar. 1. Suc...

L’espàrrec, una hortalissa de primavera

L'espàrrec, aquesta hortalissa amb sabor tan característic, és la tija tendra de la esparreguera. El seu component principal és aigua, que supera el 90% de la seva composició. La resta es completa amb hidrats de carboni, proteïna i fibra. És un aliment baix en...

Hauré d’estar tota la vida a dieta?

Depèn. Si per a tu menjar fruita, verdura, llegums, etc. i renunciar sovint a dolços, alcohol, snacks fregits, etc. és fer dieta, llavors SÍ. Si vols estar sa has de fer dieta tota la vida. Si, en canvi, entens que  menjar sa  i reduir el consum d'aliments processats...

Tofu: què és, beneficis i receptes

No saps què és el tofu? Et sembla fat? Val la pena menjar-ho per salut? No saps com cuinar-ho i es queda en el fons de la nevera fins que caduca? Quines són les seves propietats nutricionals? En aquest post intentarem donar resposta als teus dubtes d'una vegada per...
Ves al contingut