Què creus que un dietista-nutricionista demanaria a la carta als Reis Mags?
Aquest any hem fet la nostra pròpia carta als Reis Mags amb 10 desitjos nutricionals. Òbviament, els reis ja decidiran què ens porten i que no perquè, encara que hem estat bones, sabem que és impossible que ens ho portin tot. No sabem si serien els desitjos de qualsevol nutricionista, però probablement s’assemblarien molt. Aquí van:
-
Que es respectin al món les tradicions alimentàries.
Els torrons per Nadal, els gelats a l’estiu i els bunyols per Setmana Santa. A algú li sembla normal menjar torrons de setembre a febrer? O abans fins i tot que els panellets?
Hi ha tantes tradicions lligades a la gastronomia que si les allarguem totes i adoptem fins i tot les d’altres països (Halloween, Acció de gràcies…), no ho deixem de celebrar tot a deshora.
La rutina alimentària és necessària per mantenir la il·lusió de menjar alguna cosa extraordinària en un dia especial.
-
Que menjar sa no sigui vist com fer dieta.
Està tan normalitzat menjar malament i massa que quan mengem “normal” (és a dir, sa i en la seva justa mesura) tenim la sensació d’estar a dieta.
Hauríem de poder demanar una amanida en una pizzeria o no beure l’alcohol un dissabte a la nit sense sentir pressió social, ni externa ni interna.
No cal dir que tampoc hauríem de sentir pressió social per menjar una pizza 4 formatges.
-
Que es respecti la paraula del dietista-nutricionista com a professional sanitari que és.
De la mateixa manera que no posem en dubte l’opinió professional d’experts en altres matèries com un arquitecte o un advocat (perquè no tenim ni idea de plànols o lleis), no ho hem de fer en termes de nutrició amb un dietista-nutricionista.
Per què diem això? Perquè, igual que passa amb el futbol, sembla que l’alimentació és un tema sobre el qual tothom s’atreveix a opinar, fins i tot contradient les recomanacions dels experts que sí que saben sobre el tema i dediquen les seves vides a l’estudi i l’actualització d’aquesta professió sanitària.
Les recomanacions d’un dietista-nutricionista no són opinions personals, són recomanacions basades en la ciència, amb un consens ampli entre professionals sanitaris i definides amb detall per societats científiques en documents de consens validats.
Una situació molt habitual és, per exemple, dubtar sobre les recomanacions del consum de carn. La recomanació de consumir entre 0 i 3 racions com a màxim de carn (blanca+vermella) a la setmana no és l’opinió personal del dietista-nutricionista sinó que els estudis reflecteixen que és més saludable per a la població. És a dir, 0 és més saludable que 4. Per tant, l’usual comentari “doncs jo opino que cal menjar més carn” és inadequat i perillós. Sí, pots opinar que fumar és sa, tot és opinable, però és inadequat i perillós. Per cert, aquesta recomanació la teniu detallada al nou document de recomanacions governamentals de l’AESAN per a la població espanyola de desembre de 2022.
-
Que rebaixin el preu del cafè a tots els que ens deixem la galeta i els sucres.
Sabeu la quantitat de galetes i sucre que ens estalviem a l’any? A 2 cafès al dia, 5 dies a la setmana, 11 mesos a l’any… acabem deixant a taula 440 galetes i 440 sucres, és a dir, ens estalviem 3,4 kg de galetes i uns 3 kg de sucre aproximadament. Aquí és res! Dit en calories buides, ens estalviem 28.720 kcal (l’equivalent a 16 dies sencers de menjar). I la feina que això costa, oi?
A tots els valents, els persistents, els que ho teniu clar… Ens mereixem un premi! I als que encara no heu abandonat l’hàbit d’afegir-hi sucre, us desitgem que aquestes dades us hi animin.
-
Que regni la consciència sobre el que mengem.
Saps què menges? Doncs deuries. És curiós com donem tan poca importància a alguna cosa que literalment fiquem dins del nostre cos diverses vegades al dia i que d’una manera o altra passa a formar part del nostre organisme.
Vivim anestesiats per un sistema exageradament consumista. En l’àmbit de l’alimentació, la publicitat i el ritme de vida actual, entre un altre motiu, agreugen el problema. Ens creen necessitats de consum innecessàries com, per exemple, creiem que necessitem comprar el darrer sabor de torró del mercat. També caiem sovint al parany de frases que fan que el producte sembli més saludable com “amb oli d’oliva” o “integral” però que en realitat intenten amagar un producte de pèssima qualitat nutricional.
Per tot això, desitgem que hi hagi més consciència i esperit crític sobre l’acte de comprar (realment ho necessito?) i sobre què comprem (hi ha una opció més saludable? Saps el que estic comprant?). Una cosa tan simple com llegir etiquetes pot ajudar.
Ben aviat compartim els altres 5 desitjos… mentrestant pots consultar aquí les nostres recomanacions per a un Nadal saludable.