Segueix-nos:

Coses que has de saber de la fruita (i d’altres que has d’oblidar)-Part 1

febr. 2, 2023 | Aliments i les seves propietats nutricionals, Canvi d'hàbits

Resulta desolador per a qualsevol nutricionista comprovar dia rere dia a la consulta que continua existint molta desinformació quant al consum de fruita. Sorprenentment, encara hi persisteixen molts mites, entorn que sovint comporten una reducció en el seu consum. Alhora, sembla que els beneficis encara són poc coneguts o valorats.

És urgent, MOLT URGENT, que parlem sobre la fruita.

Hem recollit alguns conceptes per ajudar-vos a reflexionar sobre com és el vostre consum de fruita i com podria arribar a ser si desterrem mites i tenim en compte noves maneres de relacionar-nos-hi. Esperem que us serveixin.

 

  • ÉS RECOMANABLE MENJAR FRUITA DE POSTRES SEMPRE.

La fruita fresca és rica en vitamina C, vitamina que millora notablement l’absorció del ferro. El ferro el consumim principalment a través d’un aliment proteic com llegums, ou, peix, carn, però també a través dels cereals integrals com l’arròs o la pasta, la patata, la fruita seca i algunes verdures. Amb la fruita per a postres ens assegurem que l’absorció del ferro que hem ingerit amb el menjar sigui òptim, especialment el d’origen vegetal.

I no, rotundament no, la fruita de postres ni engreixa ni dificulta la teva digestió.

 

  • TOTES LES FRUITES APORTEN POQUES CALORIES.

Juntament amb les verdures, les fruites són el grup alimentari amb menor densitat calòrica (excepte el coco i l’alvocat que tenen més contingut en greix). Per tant, reduir el consum de fruita per aprimar-se és una pèssima estratègia, no només perquè són molt “light” sinó perquè a més ens aporten volum i, com a resultat, són saciants.

Fins i tot aquelles fruites que es consideren erròniament més calòriques, com ara el plàtan o el raïm, aporten menys calories que el pollastre a la planxa sense oli.

Un altre exemple molt habitual és no menjar plàtan per por a engreixar-se, però un plàtan aporta tan sols 100 kcal aproximadament mentre que una massa socorreguda bossa de palets de pipes et claven 500 kcal (a part d’un quilo de sal, farina refinada i greixos de dubtosa qualitat). No és millor menjar-se un parell de plàtans?

UNA DADA: Encara que 100g de plàtan té més calories (molt poques més!) que una poma, quan analitzem les calories per peça resulta que un plàtan mitjà és menys calòric que una poma mitjana. Per a més informació sobre mites del plàtan aquí tens un article dedicat exclusivament a aquesta meravellosa fruita.

 

  • COM A MÍNIM 2-3 FRUITES AL DIA.

Es recomana un consum mínim de 5 racions al dia de fruita i verdura. Al nostre país resulta culturalment més fàcil menjar 3 fruites i 2 verdures, però ho podríem fer perfectament al revés. El més important és que us quedeu que això és un mínim, és a dir, es pot i s’ha de menjar tanta fruita fresca al dia com ens vingui de gust.

IMPORTANT: totes les fruites valen, totes són sanes, TOTES, TOTES, TOTES.

  • EL CONSUM DE FRUITA REDUEIX LA MORTALITAT.

Els estudis mostren que amb tan sols 2 racions al dia podem veure una clara reducció en la incidència de càncer i malalties cardiovasculars i respiratòries, entre d’altres. Fins i tot algun estudi apunta que un consum més gran ofereix més protecció davant la mortalitat prematura pel que ja es parla de les 10 racions al dia de fruita i verdura.

No sabem si és pel seu contingut en fitoquímics, vitamines i minerals, per la seva aportació de fibra o perquè el seu consum desplaça el d’altres aliments malsans, però no hi ha cap dubte que el consum habitual, freqüent i variat és molt beneficiós per a la salut de tots.

 

  • ELS DIABÈTICS HAN DE MENJAR FRUITA.

La fruita aporta sucre sí, però no és sucre lliure (dolent), sinó sucre saludable. El consum de fruita no augmenta el sucre a la sang ni dificulta el control de la glucèmia en diabètics. A més a més, segons aquest estudi redueix la mortalitat i la probabilitat de desenvolupar complicacions en aquest grup de persones.

No us podeu imaginar com n’és de dolorós continuar constatant que, fins i tot professionals sanitaris (poc actualitzats) continuen recomanant reduir el consum de fruita quan hi ha una prediabetis o diabetis, quina barbaritat! Si algú segueix amb dubtes us recomanem llegir l’article “Les persones amb diabetis (tipus 1, 2 o gestacional) convé que prenguin fruita” de Julio Basulto.

 

  • EL MILLOR COM A SNACK: FÀCIL DE COMPRAR, FÀCIL DE PORTAR

Davant la pregunta, què puc picar entre hora? Aquí tens la teva resposta: pensa sempre en fruita fresca. La nostra recomanació és que mai surtis de casa sense una o més peces de fruita.

N’hi ha de molt fàcils de portar i menjar com les mandarines, les pomes o els plàtans així que no tens excusa.

A més, també és un snack molt fàcil de comprar. Sempre ens sorprèn la facilitat amb què molts compren una mica de brioixeria a mitja tarda perquè els pica el cuquet i no tenen res a mà. El primer que pensem és que segurament al costat del forn hi ha una botiga de fruita o un minisúper on molt fàcilment es pot comprar un plàtan.

Pràcticament, a cada cantonada hi ha un comerç on pots comprar fruita per menjar al moment. Només cal prendre consciència que hi ha aquesta possibilitat, altrament només veuràs fleques.

Coneix totes les nostres notícies:

No et desesperis: La pèrdua de pes ni és fàcil ni és lineal

Quan inicies un procés de pèrdua de pes t'imagines, un procés lineal:     Aquestes expectatives venen donades suport per pensaments del tipus: el dilluns començo, l'1 de gener em poso, ara a l'estiu no és el moment, avui com a comiat engoleixo i demà...

Alimentació saludable a l’embaràs

El passat mes de novembre vam tenir el plaer de participar en l'11a Jornada sobre salut de l'embaràs a l'Hospital de Barcelona amb una ponència sobre alimentació saludable en l'embaràs i un taller posterior en el qual parlem sobre l'alimentació en l'embarassada...

Dejuni, si o no?

Practicar un dejuni significa no ingerir aliments durant un cert temps. Molts han parlat ja dels beneficis que ens aporta el fet de realitzar un dejuni: des de desintoxicar l'organisme fins a allargar la vida o alentir l'envelliment, però què hi ha de cert en tot...

Tomàquet, treu-li tot el partit a l’estiu

El tomàquet és un fruit molt versàtil que es presenta en moltes varietats perquè puguem beneficiar-nos de les seves múltiples propietats nutritives. Per la seva composició nutricional més semblant a les verdures que a les fruites, la utilitzem com a component...

El carabassó, una verdura refrescant per a l’estiu

El carabassó és una hortalissa d'estiu realment refrescant gràcies al que el 95% del seu pes és aigua. Existeix una gran varietat de carabassons amb diferents grandàries, formes i colors. Aquest vegetal pertany a la família de les cucurbitàcies, la mateixa família que...

Begudes saludables i refrescants per a aquest estiu

La gran pregunta en consulta en aquesta època és quines begudes puc beure que siguin sanes i light? Spoiler: Orxata no. Aquí us deixem opcions de begudes saludables i baixes en calories per a preses en dies de molta calor sigui a casa o a la terrassa del bar. 1. Suc...

L’espàrrec, una hortalissa de primavera

L'espàrrec, aquesta hortalissa amb sabor tan característic, és la tija tendra de la esparreguera. El seu component principal és aigua, que supera el 90% de la seva composició. La resta es completa amb hidrats de carboni, proteïna i fibra. És un aliment baix en...

Hauré d’estar tota la vida a dieta?

Depèn. Si per a tu menjar fruita, verdura, llegums, etc. i renunciar sovint a dolços, alcohol, snacks fregits, etc. és fer dieta, llavors SÍ. Si vols estar sa has de fer dieta tota la vida. Si, en canvi, entens que  menjar sa  i reduir el consum d'aliments processats...

Tofu: què és, beneficis i receptes

No saps què és el tofu? Et sembla fat? Val la pena menjar-ho per salut? No saps com cuinar-ho i es queda en el fons de la nevera fins que caduca? Quines són les seves propietats nutricionals? En aquest post intentarem donar resposta als teus dubtes d'una vegada per...

Els pèsols, el llegum més dolç

Ara mateix ens trobem en plena temporada dels pèsols, un petit llegum de color verd i dolç. No us confongueu! Per molt que siguin de color verd com el bròquil, l'enciam o els espinacs, no són una verdura. Els pèsols, com els cigrons o les llenties, són llegums i, com...
Ves al contingut