Resulta desolador per a qualsevol nutricionista comprovar dia rere dia a la consulta que continua existint molta desinformació quant al consum de fruita. Sorprenentment, encara hi persisteixen molts mites, entorn que sovint comporten una reducció en el seu consum. Alhora, sembla que els beneficis encara són poc coneguts o valorats.
És urgent, MOLT URGENT, que parlem sobre la fruita.
Hem recollit alguns conceptes per ajudar-vos a reflexionar sobre com és el vostre consum de fruita i com podria arribar a ser si desterrem mites i tenim en compte noves maneres de relacionar-nos-hi. Esperem que us serveixin.
-
ÉS RECOMANABLE MENJAR FRUITA DE POSTRES SEMPRE.
La fruita fresca és rica en vitamina C, vitamina que millora notablement l’absorció del ferro. El ferro el consumim principalment a través d’un aliment proteic com llegums, ou, peix, carn, però també a través dels cereals integrals com l’arròs o la pasta, la patata, la fruita seca i algunes verdures. Amb la fruita per a postres ens assegurem que l’absorció del ferro que hem ingerit amb el menjar sigui òptim, especialment el d’origen vegetal.
I no, rotundament no, la fruita de postres ni engreixa ni dificulta la teva digestió.
-
TOTES LES FRUITES APORTEN POQUES CALORIES.
Juntament amb les verdures, les fruites són el grup alimentari amb menor densitat calòrica (excepte el coco i l’alvocat que tenen més contingut en greix). Per tant, reduir el consum de fruita per aprimar-se és una pèssima estratègia, no només perquè són molt “light” sinó perquè a més ens aporten volum i, com a resultat, són saciants.
Fins i tot aquelles fruites que es consideren erròniament més calòriques, com ara el plàtan o el raïm, aporten menys calories que el pollastre a la planxa sense oli.
Un altre exemple molt habitual és no menjar plàtan per por a engreixar-se, però un plàtan aporta tan sols 100 kcal aproximadament mentre que una massa socorreguda bossa de palets de pipes et claven 500 kcal (a part d’un quilo de sal, farina refinada i greixos de dubtosa qualitat). No és millor menjar-se un parell de plàtans?
UNA DADA: Encara que 100g de plàtan té més calories (molt poques més!) que una poma, quan analitzem les calories per peça resulta que un plàtan mitjà és menys calòric que una poma mitjana. Per a més informació sobre mites del plàtan aquí tens un article dedicat exclusivament a aquesta meravellosa fruita.
-
COM A MÍNIM 2-3 FRUITES AL DIA.
Es recomana un consum mínim de 5 racions al dia de fruita i verdura. Al nostre país resulta culturalment més fàcil menjar 3 fruites i 2 verdures, però ho podríem fer perfectament al revés. El més important és que us quedeu que això és un mínim, és a dir, es pot i s’ha de menjar tanta fruita fresca al dia com ens vingui de gust.
IMPORTANT: totes les fruites valen, totes són sanes, TOTES, TOTES, TOTES.
-
EL CONSUM DE FRUITA REDUEIX LA MORTALITAT.
Els estudis mostren que amb tan sols 2 racions al dia podem veure una clara reducció en la incidència de càncer i malalties cardiovasculars i respiratòries, entre d’altres. Fins i tot algun estudi apunta que un consum més gran ofereix més protecció davant la mortalitat prematura pel que ja es parla de les 10 racions al dia de fruita i verdura.
No sabem si és pel seu contingut en fitoquímics, vitamines i minerals, per la seva aportació de fibra o perquè el seu consum desplaça el d’altres aliments malsans, però no hi ha cap dubte que el consum habitual, freqüent i variat és molt beneficiós per a la salut de tots.
-
ELS DIABÈTICS HAN DE MENJAR FRUITA.
La fruita aporta sucre sí, però no és sucre lliure (dolent), sinó sucre saludable. El consum de fruita no augmenta el sucre a la sang ni dificulta el control de la glucèmia en diabètics. A més a més, segons aquest estudi redueix la mortalitat i la probabilitat de desenvolupar complicacions en aquest grup de persones.
No us podeu imaginar com n’és de dolorós continuar constatant que, fins i tot professionals sanitaris (poc actualitzats) continuen recomanant reduir el consum de fruita quan hi ha una prediabetis o diabetis, quina barbaritat! Si algú segueix amb dubtes us recomanem llegir l’article “Les persones amb diabetis (tipus 1, 2 o gestacional) convé que prenguin fruita” de Julio Basulto.
-
EL MILLOR COM A SNACK: FÀCIL DE COMPRAR, FÀCIL DE PORTAR
Davant la pregunta, què puc picar entre hora? Aquí tens la teva resposta: pensa sempre en fruita fresca. La nostra recomanació és que mai surtis de casa sense una o més peces de fruita.
N’hi ha de molt fàcils de portar i menjar com les mandarines, les pomes o els plàtans així que no tens excusa.
A més, també és un snack molt fàcil de comprar. Sempre ens sorprèn la facilitat amb què molts compren una mica de brioixeria a mitja tarda perquè els pica el cuquet i no tenen res a mà. El primer que pensem és que segurament al costat del forn hi ha una botiga de fruita o un minisúper on molt fàcilment es pot comprar un plàtan.
Pràcticament, a cada cantonada hi ha un comerç on pots comprar fruita per menjar al moment. Només cal prendre consciència que hi ha aquesta possibilitat, altrament només veuràs fleques.