Quina beguda vegetal haig de comprar? Les begudes vegetals tenen cada vegada més adeptes. No obstant això, existeix molt desconeixement i dubtes sobre els seus beneficis… Són millors que la llet? Són totes sanes? Són totes iguals? El nostre objectiu en aquest blog és resoldre tots aquests dubtes i guiar-vos perquè pugueu triar la millor opció en funció de cada cas.
TIPUS DE BEGUDES VEGETALS
Existeixen diversos tipus de begudes vegetals en funció del seu aliment vegetal d’origen:
- de cereals (arròs, civada, blat negre, espelta, quinoa, mill, escaiola…)
- de fruita seca i llavors (avellanes, ametlles, nous, coco, castanya, sèsam, pipes de carabassa, cànem…)
- de llegums (soia, pèsol)
- de tubercles (xufla)
El seu valor nutricional serà, per tant, molt diferent en funció de l’aliment del qual prové.
Comentarem les particularitats de les més habituals en el mercat:
- BEGUDA DE SOIA: La més rica en proteïnes i a més de major qualitat. Amb menys aportació de sucres i per això és una de les menys dolces. Probablement una de les opcions que més ens agrada si no hi ha contraindicacions i especialment en dietes veganes.
- BEGUDA D’ARRÒS: Pel seu contingut en arsènic inorgànic (metall pesant tòxic) es recomana no abusar del seu consum i han d’evitar-lo embarassades i nens menors de 6 anys. Cura perquè la beguda d’arròs s’utilitza com a base en altres varietats de begudes vegetals (com a coco o quinoa) per a fer-la així més barata i dolça.
- BEGUDA DE CIVADA: potser és la més benvolguda ja que el seu contingut en sucres naturalment presents li aporten un sabor molt dolç. Per contra, resulta molt pobra en proteïnes.
- BEGUDA D’AMETLLES: La menys calòrica i nutricionalment menys interessant. Ideal en dietes molt *hipocalóricas.
SÓN MÉS SANES QUE LA LLET DE VACA?
Ni les begudes vegetals són millors que la llet de vaca, ni a l’inrevés. Tot depèn de la situació nutricional, costums, intoleràncies, gustos i ideologia de cadascú. Qualsevol opció pot ser igual de saludable, i fins i tot es poden anar combinant. Els motius mes habituals per a passar-se a les begudes vegetals són:
- Intolerància a la lactosa: recorda, si no ets intolerant la lactosa és un sucre saludable i no tens per què evitar-lo.
- Sabor: simplement agraden més a alguns paladars.
- Alimentació vegana: òbviament.
LLISTA D’INGREDIENTS, com desxifrar-la?
Les begudes vegetals haurien d’estar compostes únicament per aigua, l’aliment vegetal del qual estigui fet la beguda i, a vegades, algun altre component indispensable que ajudi a l’estabilitat de la mescla. Veurem, pas a pas, en què hem de fixar-nos per a triar bé:
- PERCENTATGE D’ALIMENT VEGETAL: a major percentatge, més nutritiva. No és el mateix un 2% d’ametlla que un 6%. Fixa’t bé en la llista d’ingredients per a descobrir-ho.
- SUCRE AFEGIT: comprova ràpidament mirant si en la llista d’ingredients apareix la paraula sucre o qualsevol dels seus sinònims (fructosa, sacarosa, dextrosa, xarop de…). Normalment, i contràriament al que hauria de ser, si en l’envàs no especifica que és “sense sucres afegits” és que sí que els porta. Ull amb aquelles begudes en les quals substitueixen el sucre per edulcorant, tampoc són una bona opció. Evita especialment les opcions *chocolateadas o amb sabors de vainilla o caramel. Una altra dada curiosa és que les begudes vegetals destinades a restauració contenen, pràcticament sempre, aromes i/o sucres afegits pel que si la teva elecció no és per intolerància a la lactosa o per raons ideològiques t’aconsellem demanar els cafès amb llet de vaca sempre que estiguis fora de casa.
- ENRIQUIDES EN VITAMINES I MINERALS: l’aportació de calci de la població espanyola continua provenint principalment dels aliments lactis pel que és molt recomanable optar per substituts vegetals enriquits en aquest mineral. A vegades també s’enriqueixen amb vitamina D, la qual cosa també resulta interessant tenint en compte que és un aliment de consum diari i que la deficiència d’aquesta vitamina és molt habitual i preocupant. Pensant en el públic vegà/vegetarià, a vegades s’afegeix també vitamina B12 però tenint en compte que és una població que ja ha d’anar suplementada, no té molt sentit.
- ALTRES INGREDIENTS: finalment, és interessant triar opcions que no utilitzin ingredients com a oli de gira-sol, midó, sal o aromes perquè ni són necessaris ni ens aporten nutrients d’interès.
IMPORTANT: No et fiïs de les al·legacions “light”, “lleugera”, “ECO”, “Sense additius”, etc.. Mira sempre la llista d’ingredients, aquí no hi ha paranys possibles.
Ara et deixem amb la difícil tasca de buscar una beguda vegetal que compleixi amb tots els requisits. Ja t’avisem, no és tasca fàcil.
I si t’animes i tens un bon processador en la teva cuina, pots fer-te la beguda vegetal casolana. Et deixem alguns links amb receptes perquè provis aquí, aquí i aquí.