inflat
Segueix-nos:

Sempre inflat? Pot ser una malabsorció alimentària

oct. 21, 2022 | Coaching Nutricional, Dietista-Nutricionista

Estar contínuament inflat no és normal, encara que ho normalitzem. Si sents que vius constantment pendent de la teva panxa, bé sigui perquè no et corden els pantalons, perquè tens molts gasos i ho passes fatal en l’oficina, o perquè sents un dolor punxant tipus còlic que et limita, pot ser que tinguis una malabsorció a un sucre.

Tenir dificultat en l’absorció d’alguna mena de sucre és molt habitual, arribant a ser de fins al 30-60% en el cas de la lactosa al nostre país. Si bé cada vegada hi ha més persones diagnosticades, la gran majoria continuen sense un diagnòstic clar. En consulta, és usual trobar-nos amb pacients que han normalitzat la seva situació o que fa tant de temps que busquen solució que simplement han desistit.

Els símptomes principals poden variar molt entre persones, el tipus de sucre i segons el grau d’intolerància, però principalment són gasos, inflor, marejos i diarrea.

 

Quines intoleràncies – malabsorcions existeixen?

La intolerància més coneguda és la intolerància a la lactosa. Es tracta d’un disacàrid present en els lactis i productes processats que necessita un enzim (lactasa) per a poder absorbir-se bé. Quan tenim poca activitat d’aquest enzim és quan la lactosa no s’absorbeix i arriba al còlon intacte. Aquí és fermentada pels nostres bacteris produint diferents tipus de gasos. Aquests gasos són els que produeixen la simptomatologia.

Existeixen altres sucres, en concret la fructosa i el sorbitol (polialcohol) presents en algunes fruites, verdures i aliments processats, que també ocasionen una simptomatologia similar en aquelles persones que no tinguin els mecanismes adequats per a absorbir-los íntegrament.

 

Quines proves ho diagnostiquen?

Existeixen diverses maneres de diagnosticar aquestes malabsorcions, no obstant això, només hi ha dues formes recomanables actualment:

  • Tests d’aire espirat: Aquests tests són molt fàcils de realitzar encara que requereixen temps (durada de 3 hores) i dieta prèvia (24h abans). Es tracta de prendre una solució amb el sucre sospitós i analitzar cada 20-30 minuts l’aire espirat per a detectar si hi ha un excés en la producció de gasos (hidrogen i metà). Aquestes proves han d’anar acompanyades d’un registre de la simptomatologia detectada pel pacient durant el test. Això permet detectar falsos negatius, és a dir, a vegades el test dona negatiu, però si els símptomes han estat clars es dona per positiu.
  • Assajo prova i error amb els aliments. En aquest cas s’eliminen de la dieta tots els aliments que continguin el sucre del qual se sospita durant un temps fins a observar si hi ha millora. Aquesta tècnica s’utilitza quan hi ha una gran sospita cap a un sucre en concret i sempre que el pacient estigui predisposat a portar la dietoteràpia de manera estricta.

 

Com ho tractem?

El tractament és senzill, consisteix a retirar el sucre al qual s’és intolerant de l’alimentació habitual del pacient sense desequilibrar la dieta. En funció del grau d’intolerància, es poden arribar a consumir aliments amb el sucre en qüestió en quantitats moderades sense desenvolupar els símptomes.

En alguns casos, existeixen suplements amb enzims que poden ajudar especialment en menjars de les quals no pots “fugir”, per exemple, unes noces, un sopar de Nadal, etc.

 

Hi ha moltes altres raons per les quals pots sentir-te inflat, entre elles, un sobre creixement bacterià (SIBO), una celiaquia, una intolerància al gluten no celíaca, etc. Es tracta d’un món complex i molt ampli on sovint la simptomatologia és pràcticament igual, la qual cosa dificulta molt el diagnòstic. A més, les causes i el tractament d’aquestes patologies encara estan en estudi. Per això, és fonamental que et prenguis el teu temps per a trobar la solució, ja que no sempre és fàcil.

No et conformes amb les teves panxes inflades i posa’t en mans d’un professional qualificat si creus que pot ser que tinguis una malabsorció a un sucre.

 

 

Coneix totes les nostres notícies:

No et desesperis: La pèrdua de pes ni és fàcil ni és lineal

Quan inicies un procés de pèrdua de pes t'imagines, un procés lineal:     Aquestes expectatives venen donades suport per pensaments del tipus: el dilluns començo, l'1 de gener em poso, ara a l'estiu no és el moment, avui com a comiat engoleixo i demà...

Alimentació saludable a l’embaràs

El passat mes de novembre vam tenir el plaer de participar en l'11a Jornada sobre salut de l'embaràs a l'Hospital de Barcelona amb una ponència sobre alimentació saludable en l'embaràs i un taller posterior en el qual parlem sobre l'alimentació en l'embarassada...

Dejuni, si o no?

Practicar un dejuni significa no ingerir aliments durant un cert temps. Molts han parlat ja dels beneficis que ens aporta el fet de realitzar un dejuni: des de desintoxicar l'organisme fins a allargar la vida o alentir l'envelliment, però què hi ha de cert en tot...

Tomàquet, treu-li tot el partit a l’estiu

El tomàquet és un fruit molt versàtil que es presenta en moltes varietats perquè puguem beneficiar-nos de les seves múltiples propietats nutritives. Per la seva composició nutricional més semblant a les verdures que a les fruites, la utilitzem com a component...

El carabassó, una verdura refrescant per a l’estiu

El carabassó és una hortalissa d'estiu realment refrescant gràcies al que el 95% del seu pes és aigua. Existeix una gran varietat de carabassons amb diferents grandàries, formes i colors. Aquest vegetal pertany a la família de les cucurbitàcies, la mateixa família que...

Begudes saludables i refrescants per a aquest estiu

La gran pregunta en consulta en aquesta època és quines begudes puc beure que siguin sanes i light? Spoiler: Orxata no. Aquí us deixem opcions de begudes saludables i baixes en calories per a preses en dies de molta calor sigui a casa o a la terrassa del bar. 1. Suc...

L’espàrrec, una hortalissa de primavera

L'espàrrec, aquesta hortalissa amb sabor tan característic, és la tija tendra de la esparreguera. El seu component principal és aigua, que supera el 90% de la seva composició. La resta es completa amb hidrats de carboni, proteïna i fibra. És un aliment baix en...

Hauré d’estar tota la vida a dieta?

Depèn. Si per a tu menjar fruita, verdura, llegums, etc. i renunciar sovint a dolços, alcohol, snacks fregits, etc. és fer dieta, llavors SÍ. Si vols estar sa has de fer dieta tota la vida. Si, en canvi, entens que  menjar sa  i reduir el consum d'aliments processats...

Tofu: què és, beneficis i receptes

No saps què és el tofu? Et sembla fat? Val la pena menjar-ho per salut? No saps com cuinar-ho i es queda en el fons de la nevera fins que caduca? Quines són les seves propietats nutricionals? En aquest post intentarem donar resposta als teus dubtes d'una vegada per...

Els pèsols, el llegum més dolç

Ara mateix ens trobem en plena temporada dels pèsols, un petit llegum de color verd i dolç. No us confongueu! Per molt que siguin de color verd com el bròquil, l'enciam o els espinacs, no són una verdura. Els pèsols, com els cigrons o les llenties, són llegums i, com...
Skip to content