L’estiu, igual que altres períodes vacacionals, és una època d’excessos. Estem relaxats, sortim de la rutina i ens permetem menjar de més o gaudir de productes poc sans de forma més habitual. I això està bé si ho gaudim sense passar-nos qui no ha fet cerveses de més o ha pres gelats aquest estiu? No obstant això, a vegades se’ns en va de les mans i aquests excessos passen factura a la nostra salut. La volta a la rutina de setembre és un moment clau per a proposar-se canviar d’hàbits, tanmateix, per a aconseguir que aquest canvi perduri en el temps cal fer-lo a poc a poc i de manera saludable. Per això exposem alguns dels errors que cometem en la nostra alimentació en intentar tornar a la rutina després de l’estiu:
ERROR 1
Aquest enfocament només obté posar una sobrepressió que no ens ajuda a cuidar-nos i ens porta a fer restriccions poc saludables. La idea és aprofitar el moment en què a tots ens ve de gust tornar a la rutina i reprendre menjars més ordenats per a aprendre a menjar sa, equilibrat i en quantitats adequades a cada persona. No pensis a deixar de menjar per a perdre quilos sinó a menjar bé per a sentir-te sa, lleuger i nodrit.
Fer canvis amb l’única intenció de perdre els quilos guanyats
ERROR 2
Deixar de menjar uns certs tipus d’aliments, és a dir, fer la dieta de la pinya o la d’enciam i pit de pollastre”. Això ens farà perdre pes ràpidament, però no necessàriament ens farà perdre greix corporal (que és la idea) i probablement passarem tanta fam que l’abandonarem ràpidament, ens farà infelices i ho viurem com una tortura. I a més no ens ajudarà en res a adoptar uns hàbits alimentaris saludables. T’aconsellem que no deixis de menjar pa, pasta, llegums, patata o arròs, sinó que els triïs sempre integrals i els consumeixis en una quantitat adequada al teu sexe, altura i activitat física.
Eliminar grups alimentaris
ERROR 3
Els canvis els iniciem amb la idea de mantenir-los i és per això que han de ser sostinguts i progressius. Si pretenem passar d’una alimentació desastrosa a una perfecta d’avui per a demà és probable que fracassem. Si pretenem veure resultats a curt termini igual ens frustrem. El nostre consell és que no posis el focus en el resultat sinó en els canvis que vas adquirint, els resultats vindran solos.
Tenir pressa
ERROR 4
Un altre clàssic de setembre: la volta massiva als gimnasos. En general, tornar al gimnàs és una bona idea, però veiem moltes vegades que en aquesta època s’inicien rutines esportives de forma tan abrupta que difícilment es mantenen en finalitzar l’any. Comença millor amb alguna cosa et sigui fàcil, que t’agradi i amb una freqüència realista. Una vegada el cos, la ment i la logística estiguin adaptats podrem començar a progressar de manera segura i eficaç. Perquè la idea és que l’hàbit esportiu es mantingui per a tota la vida, no que ens deixi extasiats i frustrats (una altra vegada) al cap de poc temps d’haver començat.
Matar-se a fer esport
ERROR 5
No tothom ho necessita, però per a moltes persones és bàsic. Estem parlant de recórrer a un dietista-nutricionista si necessites aprendre a menjar bé, combinar aliments, desmitificar falses creences, si fracasses contínuament en la pèrdua de pes, fins i tot si tens molta informació, però necessites un acompanyament durant el procés de canvi per a mantenir-te motivat. I també parlem d’acudir a un professional de l’educació física si vols posar-te en forma o a un fisioterapeuta si tens alguna condició limitant o a un endocrí si la menopausa t’està dificultant aquests canvis o fins i tot un gastroenteròleg si cada vegada que intentes menjar millor tens pitjors digestions. Demana ajuda si la necessites.
No buscar ajuda professional
L’estiu, igual que altres períodes vacacionals, és una època d’excessos i ara pots corregir-los a poc a poc per a millorar la teva salut.