Vi, suc, pernil i xocolata negra o com fer-se paranys al solitari
En aquest post volem parlar-vos d’alguns dels mites alimentaris que més butllofes aixequen. Són aquests temes que quan surten en consulta ja penses “ai, ai”, perquè poden passar 3 coses:
- El pacient se sent sorprès i agraït per la informació.
- Et miren amb cara d’aquesta noia no s’assabenta de res, a mi m’ho va dir la meva acupuntora i això no és veritat” o “perquè el meu avi el cap a i va viure 100 anys”.
- Volen assassinar-te. Literalment. Ho notes, ho palpes.
En qualsevol cas, són temes que interessen així que ens hem llançat a escriure aquest post. Aquí van les 4 afirmacions nutricionals amb els quals més ens juguem la vida (és broma).
VI
No, no és sa. No, el negre tampoc. No, encara que sigui una copeta al dia tampoc.
D’on ve la confusió? El vi negre té antioxidants i l’alcohol un lleuger efecte vasodilatador. D’aquí ve que en alguns estudis ho relacionin amb beneficis en l’àmbit cardiovascular. A més, el vi forma part de la famosa dieta mediterrània i això no ajuda molt a desfer la malifeta. La veritat és que el vi porta alcohol, i l’alcohol és un tòxic, és a dir, agredeix al teu organisme des de la primera gota. Cada vegada tenim més estudis seriosos sobre aquest tema i la relació entre qualsevol dosi de qualsevol classe d’alcohol i el risc de càncer és clara. Aquí tens un interessant article sobre el tema.
Així que, encara que el vi contingui compostos saludables com els polifenols (antioxidant), aquests no anul·len l’efecte carcinogènic de l’alcohol que conté. Si vols cuidar la teva salut amb antioxidants, augmenta el consum de fruites i verdures.
SUC DE TARONJA NATURAL
No es recomana, no equival a prendre’s una fruita i no va bé per al refredat.
Aquests mites alimentaris sorprenen, encara que molts professionals ja han parlat del tema, per exemple en aquest article. Prendre un suc de taronja natural és una cosa que tradicionalment hem fet amb la intenció de cuidar-nos, a vegades fins i tot fent l’esforç d’aixecar-se d’hora per a preparar-lo per a tota la família. Perquè t’alliberarem d’aquesta càrrega perquè la ciència ens diu que és més saludable menjar una taronja que prendre’s el seu suc. Les raons?
- La quantitat de sucre d’1 suc de fruita és major al d’1 peça de fruita.
- La rapidesa d’ingesta i la falta de masticació fan que no s’activin els mecanismes de sacietat necessaris perquè el cos entengui que s’està omplint.
- El sucre del suc és un sucre lliure, és a dir, d’absorció superràpida que genera grans pics d’insulina que hem d’evitar. Al contrari, el sucre d’una peça de fruita sencera és sucre intrínsec i és
- considerat saludable.
- Amb el suc rebutgem el més interessant de la fruita que és la fibra i molts altres compostos saludables que es perden.
XOCOLATA NEGRA
El seu consum ha de ser ocasional, igual que el de la resta de dolços.
La xocolata negra està sobrevalorada. Ni és sa, ni és menys calòric.
El sa és el cacau natural pur i sense alcalinitzar (tractament al qual se sotmeten la majoria de cacaus destinats a fer xocolata). El cacau, no obstant això, és molt amarg i a penes ningú el tolera.
Per què llavors tants de mites alimentaris i embolics amb la xocolata? La xocolata en un producte de rebosteria que barreja cacau amb sucre i greixos. A més negre significa que té més cacau i, per tant menys sucre i més antioxidants. Això ho fa més saludable que les xocolates amb menor percentatge de cacau, però continua sent un dolç alt en calories, greixos i sucre. A més, hem de tenir en compte que a més cacau també més grassa i, per tant més calories. Sí sí, encara que la xocolata negra és millor opció també és més calòric que la xocolata amb llet.
En resum: la xocolata encara que molt negre continua sent un producte molt calòric i amb sucre o edulcorants. Pren-ho amb moderació i amb el menor contingut en sucre possible.
PERNIL
Encara que sigui de gla i et costi un ronyó, és un embotit i, per tant, no és recomanable.
Els aliments carnics processats han demostrat una clara relació amb l’augment en la incidència de càncer colorectal. A més, aporten greixos saturats (en quantitats variables), que consumides en excés són perilloses per a la salut cardiovascular. Per tot això, el consum recomanat d’embotits processats és 0. I el pernil, sigui del tipus que sigui, forma part d’aquesta llista. Sí, és una pena.
A vegades ens diuen “es nota que no t’agrada el vi” o “que dura ets”. No, no es tracta d’això, a nosaltres també ens agraden totes aquestes coses. Una altra cosa és si les consumim o no i amb quina freqüència. Això ja depèn de cadascun, però el nostre treball consisteix a informar del que és sa i el que no sobre la base del que demostra la ciència. A partir d’aquí cadascun és lliure de triar si ho pren o no. El canvi que hauríem d’adoptar tots com a societat, al nostre entendre, és aprendre a acceptar les coses com són i des d’aquí triar lliurement.
Per exemple, avui he decidit que em prenc una copa de vi i ho faig perquè em ve de gust sabent que no és un acte que m’ajuda a cuidar-me. Ja està. O avui necessito una mica de xocolata, perquè m’ho menjo, ho gaudeixo, però no ho faig pensat que com és negre és saníssim o que no m’engreixo. Perquè senyors, això és fer-se paranys al solitari.
Per cert, hi ha més mites alimentaris d’aliments que semblen sans, però no ho són, se t’ocorre algun?