La nutrició, juntament amb l’entrenament (per descomptat), és clarament un aspecte fonamental a treballar si volem millorar el rendiment de l’esportista. La base de la nutrició esportiva és una alimentació saludable. Segurament pensaràs que és una cosa òbvia, no obstant això, la nutrició queda sovint en segon pla i no se li presta l’atenció que mereix en el terreny esportiu.
Una adequada estratègia dietètica ajuda a millorar el rendiment esportiu, evita lesions i aconsegueix definir una composició corporal òptima per a la disciplina esportiva que es practica.
Si estàs mínimament interessat en el tema, ja sabràs que en internet pots trobar molts consells, trucs i fins i tot menús disponibles. Potser fins i tot t’hagi passat un el teu amic que va al gimnàs o t’has descarregat el que aconsella un influencer. Aquest tipus d’informació pot ajudar-te a l’inici a conscienciar-te d’aquells aspectes que has de millorar, però no et portaran allí on desitges si no te’l personalitzen al 100%.
Tant si ets esportista habitual o amateur, per a obtenir els resultats que cerques necessites un pla nutricional completament individualitzat.
L’òptim és que et realitzin un estudi complet de la teva composició corporal i, sobre la base dels resultats, et dissenyin un pla completament individualitzat que tingui en compte els teus gustos, creences, grau d’implicació, logística familiar, entrenaments, competicions i patologies i que es pugui anar adaptant a mesura que es vagin obtenint resultats.
És fonamental que el professional conegui i s’adapti al teu objectiu. No és el mateix que vulguis perdre greix, que guanyar massa muscular o simplement millorar la teva marca.
I ELS SUPLEMENTS, REALMENT SÓN NECESSARIS?
La base de la nutrició esportiva és una alimentació saludable, seguit d’una adaptació nutricional específica segons l’esport i la freqüència amb la qual es practica i, finalment i menys important, trobem la utilització de suplements esportius. És habitual donar molta importància a la suplementació i descurar, en canvi la base alimentosa que queda terriblement empobrida dificultant així l’adquisició de les metes esportives.
Hi ha molta informació sobre suplements i molta oferta falsa que promet grans resultats.
En realitat, hi ha alguns suplements que funcionen (creatina, cafeïna, b-alanina, proteïnes de sèrum…) i molts altres que no serveixen de res. De la mateixa manera, hi ha situacions en les quals té sentit usar-los i moltes altres en les quals no.
Perquè no realitzis inversions innecessàries, és important que t’assessoris i facis els canvis de la mà d’un dietista-nutricionista especialitzat.