menjar saludable
Segueix-nos:

Aprendre a menjar saludable – 5 claus (4)

jul. 2, 2020 | Canvi d'hàbits

Aquest és el quart blog d’una sèrie de 5 a través dels quals estem compartint, les que per a nosaltres són, les 5 claus per a aprendre a menjar de saludable, és a dir, la qual cosa ens agrada cridar “menjar intel·ligent”. Si et vas perdre les claus anteriors pots accedir a elles aquí (Clau 1; Clau 2; Clau 3).

Estàs preparat per a seguir amb el repte d’aprendre a menjar saludable d’una vegada per sempre? ANEM amb la CLAU 4!

Menja… no gaire tard  

Fins ara hem establert les bases: menja menjar, essencialment vegetal i en quantitats adequades. Ara és important entendre que l’horari en el qual mengem també és important per a estar sa.

 

Què és la cronobiologia?

La cronobiologia ens diu que els éssers vius estem influenciats pels ritmes circadiaris o, cosa que és el mateix, per una espècie de rellotge biològic que influeix en la resposta del nostre organisme enfront de factors externs com l’alimentació.

 

Com ens afecta?

Gràcies a rigorosos estudis clínics, avui sabem, per exemple, que l’efecte metabòlic de menjar un panet a les 8 del matí no és el mateix que fer-ho a les 8 de la tarda. Fins i tot s’ha demostrat que l’horari dels menjars pot influir en la presència d’obesitat. De fet, estem programats per a menjar i sopar aviat, durant les hores de llum.

Això es topa de cara amb la nostra cultura de desdejunar tard, menjar tard i sopar a les tantes. A tu no et passa que a vegades que a les 7 de la tarda tens una gana de gos i comences a picotejar per a poder aguantar fins a l’hora del sopar? Perquè el que aquí t’està demanant el teu cos és que sopis a les 7! Perquè estem programats per a això.

Què podem fer?

Si vols aprendre (de veritat) a menjar saludable hauràs de treballar, sens dubte, aquest punt. Algunes recomanacions per a ajudar-te a no menjar massa tard:

  • Avança l’hora dels menjars perquè el repartiment calòric diari estigui decantat cap a la primera meitat del dia. Menja de 12:30h a 14:00h i sopar de 18:00h – 20:00h.
  • Planifica el teu menú setmanal per a deixar poc espai a la improvisació i reduir les possibilitats de malmenjar.
  • Planifica els horaris de menjar, sobretot els familiars. Si et preocupa que l’avançar els horaris faci que no pugueu sopar tots junts, per exemple, pregunta’t el següent puc sopar abans i compartir
  • en família una infusió, el cafè o una partida de cartes? Sopar separats no significa renunciar a la trobada familiar diari.

aprender a comer saludable

 

  • Crea un rebost saludable replet d’aliments secs, congelats o en conserva que et puguin solucionar un sopar ràpid: espàrrecs, llegums, sardinetes, tomàquet, fesols tendres, bolets, fruita seca, etc.
  • Practica el Batch Cooking: Així evitaràs retardar molt el menjar pel temps invertit a cuinar.

I fins aquí la Clau 4 per a aprendre a menjar saludable: Menja abans. Si vols continuar coneixent com menjar intel·ligent, estigues atent a l’últim blog on parlarem sobre última clau.

Per cert, trobaràs les 5 claus per a menjar intel·ligent i saludable en format vídeo en aquesta web de Bruno Vassari.

Envia’ns els teus comentaris i dubtes, estarem encantades d’escoltar-vos!

Coneix totes les nostres notícies:

No et desesperis: La pèrdua de pes ni és fàcil ni és lineal

Quan inicies un procés de pèrdua de pes t'imagines, un procés lineal:     Aquestes expectatives venen donades suport per pensaments del tipus: el dilluns començo, l'1 de gener em poso, ara a l'estiu no és el moment, avui com a comiat engoleixo i demà...

Alimentació saludable a l’embaràs

El passat mes de novembre vam tenir el plaer de participar en l'11a Jornada sobre salut de l'embaràs a l'Hospital de Barcelona amb una ponència sobre alimentació saludable en l'embaràs i un taller posterior en el qual parlem sobre l'alimentació en l'embarassada...

Dejuni, si o no?

Practicar un dejuni significa no ingerir aliments durant un cert temps. Molts han parlat ja dels beneficis que ens aporta el fet de realitzar un dejuni: des de desintoxicar l'organisme fins a allargar la vida o alentir l'envelliment, però què hi ha de cert en tot...

Tomàquet, treu-li tot el partit a l’estiu

El tomàquet és un fruit molt versàtil que es presenta en moltes varietats perquè puguem beneficiar-nos de les seves múltiples propietats nutritives. Per la seva composició nutricional més semblant a les verdures que a les fruites, la utilitzem com a component...

El carabassó, una verdura refrescant per a l’estiu

El carabassó és una hortalissa d'estiu realment refrescant gràcies al que el 95% del seu pes és aigua. Existeix una gran varietat de carabassons amb diferents grandàries, formes i colors. Aquest vegetal pertany a la família de les cucurbitàcies, la mateixa família que...

Begudes saludables i refrescants per a aquest estiu

La gran pregunta en consulta en aquesta època és quines begudes puc beure que siguin sanes i light? Spoiler: Orxata no. Aquí us deixem opcions de begudes saludables i baixes en calories per a preses en dies de molta calor sigui a casa o a la terrassa del bar. 1. Suc...

L’espàrrec, una hortalissa de primavera

L'espàrrec, aquesta hortalissa amb sabor tan característic, és la tija tendra de la esparreguera. El seu component principal és aigua, que supera el 90% de la seva composició. La resta es completa amb hidrats de carboni, proteïna i fibra. És un aliment baix en...

Hauré d’estar tota la vida a dieta?

Depèn. Si per a tu menjar fruita, verdura, llegums, etc. i renunciar sovint a dolços, alcohol, snacks fregits, etc. és fer dieta, llavors SÍ. Si vols estar sa has de fer dieta tota la vida. Si, en canvi, entens que  menjar sa  i reduir el consum d'aliments processats...

Tofu: què és, beneficis i receptes

No saps què és el tofu? Et sembla fat? Val la pena menjar-ho per salut? No saps com cuinar-ho i es queda en el fons de la nevera fins que caduca? Quines són les seves propietats nutricionals? En aquest post intentarem donar resposta als teus dubtes d'una vegada per...

Els pèsols, el llegum més dolç

Ara mateix ens trobem en plena temporada dels pèsols, un petit llegum de color verd i dolç. No us confongueu! Per molt que siguin de color verd com el bròquil, l'enciam o els espinacs, no són una verdura. Els pèsols, com els cigrons o les llenties, són llegums i, com...
Ves al contingut