Aquest és el quart blog d’una sèrie de 5 a través dels quals estem compartint, les que per a nosaltres són, les 5 claus per a aprendre a menjar de saludable, és a dir, la qual cosa ens agrada cridar “menjar intel·ligent”. Si et vas perdre les claus anteriors pots accedir a elles aquí (Clau 1; Clau 2; Clau 3).
Estàs preparat per a seguir amb el repte d’aprendre a menjar saludable d’una vegada per sempre? ANEM amb la CLAU 4!
Menja… no gaire tard
Fins ara hem establert les bases: menja menjar, essencialment vegetal i en quantitats adequades. Ara és important entendre que l’horari en el qual mengem també és important per a estar sa.
Què és la cronobiologia?
La cronobiologia ens diu que els éssers vius estem influenciats pels ritmes circadiaris o, cosa que és el mateix, per una espècie de rellotge biològic que influeix en la resposta del nostre organisme enfront de factors externs com l’alimentació.
Com ens afecta?
Gràcies a rigorosos estudis clínics, avui sabem, per exemple, que l’efecte metabòlic de menjar un panet a les 8 del matí no és el mateix que fer-ho a les 8 de la tarda. Fins i tot s’ha demostrat que l’horari dels menjars pot influir en la presència d’obesitat. De fet, estem programats per a menjar i sopar aviat, durant les hores de llum.
Això es topa de cara amb la nostra cultura de desdejunar tard, menjar tard i sopar a les tantes. A tu no et passa que a vegades que a les 7 de la tarda tens una gana de gos i comences a picotejar per a poder aguantar fins a l’hora del sopar? Perquè el que aquí t’està demanant el teu cos és que sopis a les 7! Perquè estem programats per a això.
Què podem fer?
Si vols aprendre (de veritat) a menjar saludable hauràs de treballar, sens dubte, aquest punt. Algunes recomanacions per a ajudar-te a no menjar massa tard:
- Avança l’hora dels menjars perquè el repartiment calòric diari estigui decantat cap a la primera meitat del dia. Menja de 12:30h a 14:00h i sopar de 18:00h – 20:00h.
- Planifica el teu menú setmanal per a deixar poc espai a la improvisació i reduir les possibilitats de malmenjar.
- Planifica els horaris de menjar, sobretot els familiars. Si et preocupa que l’avançar els horaris faci que no pugueu sopar tots junts, per exemple, pregunta’t el següent puc sopar abans i compartir
- en família una infusió, el cafè o una partida de cartes? Sopar separats no significa renunciar a la trobada familiar diari.
- Crea un rebost saludable replet d’aliments secs, congelats o en conserva que et puguin solucionar un sopar ràpid: espàrrecs, llegums, sardinetes, tomàquet, fesols tendres, bolets, fruita seca, etc.
- Practica el Batch Cooking: Així evitaràs retardar molt el menjar pel temps invertit a cuinar.
I fins aquí la Clau 4 per a aprendre a menjar saludable: Menja abans. Si vols continuar coneixent com menjar intel·ligent, estigues atent a l’últim blog on parlarem sobre última clau.
Per cert, trobaràs les 5 claus per a menjar intel·ligent i saludable en format vídeo en aquesta web de Bruno Vassari.
Envia’ns els teus comentaris i dubtes, estarem encantades d’escoltar-vos!