Segueix-nos:

Aprendre a menjar saludable – 5 claus (1)

maig 21, 2020 | Canvi d'hàbits

El primer pas per assolir l’objectiu d’aprendre a menjar saludable és disposar de la informació adequada que permeti iniciar un procés de canvi. Anem bé. Ara, tens davant teu l’oportunitat de fer aquest primer pas que et portarà a millorar els teus hàbits alimentaris.

A través de 5 blocs consecutius t’anirem transmetent, les que per a nosaltres són, les 5 claus per comprendre en què es basa una alimentació saludable: per una banda, el que has de menjar, però SOBRETOT el que no has de menjar, així com alguns consells per viure aquest procés amb motivació i actitud positiva.

aprender a comer saludable make it happen

 

ABANS QUE RES, MÉS IMPORTANT QUE TOT. Si et limites simplement a llegir aquestes 5 recomanacions, res no canviarà.

En canvi, si decideixes fer-les teves, integrar-les i passar a l’acció d’una vegada per totes, podem assegurar-te que aprendràs a menjar saludable i transformaràs la teva vida per sempre. Ara bé, no serà avui per a demà i tampoc serà senzill, però serà màgic.

A més, és indispensable que prenguis consciència de la importància que té aquest canvi per a tu i que assumeixis la responsabilitat. Com que només tu decideixes el que menges, l’èxit depèn de tu.

aprender a comer saludable nada cambia

Un cop dit això, anem amb la CLAU 1 per menjar de forma intel·ligent i saludable:

CLAU 1: MENJA… DINAR

En primer lloc, entenem per menjar aquells aliments gens o mínimament processats. Per tant, la nostra alimentació ha de basar-se en aquest tipus d’aliments frescos; la resta es consideren productes processats o ultraprocessats, i cal evitar el màxim possible.

Els productes ultraprocessats no són menjar perquè no alimenten! Per tant, per aprendre a menjar saludable és indispensable identificar els aliments sans dels quals no ho són.

Per què has d’evitar els productes processats per menjar saludable?

Doncs per diverses raons en realitat. Vegem-ne algunes… Els productes processats no són recomanables perquè:

  1. Abans de res són massa rics en calories, sal, sucre i greixos de mala qualitat.
  2. A més són pobres en nutrients beneficiosos com a vitamines, minerals, fibra i fitoquímics.
  3. Així mateix, desplacen el consum d’aliments saludables;
  4. En conseqüència, el seu consum s’ha relacionat amb un risc de mortalitat més gran;
  5. I per últim, si deixes de consumir-los millora no només la teva salut sinó el pes corporal.

Com podem diferenciar entre menjar de veritat o producte processat?

En general, si no teniu etiqueta, probablement són adequats. Si porten etiqueta és fonamental llegir la llista d’ingredients i comprovar que sigui tan curta com sigui possible i estigui formada per aliments de veritat (és a dir, saludables).

Per exemple, algunes conserves, congelats i precuinats sí que són saludables com és el cas dels llegums cuits, les conserves de verdures, verdures congelades, vins en bric, cremes envasades, entre d’altres.

D’altra banda, en el cas dels cereals i els seus derivats (pa, pasta, arròs, etc.), escolliu-los sempre integrals (és a dir, no refinats), ja que s’elaboren amb el gra sencer i aporten més nutrients.

Així mateix, quan parlem de productes ultraprocessats no recomanats ens referim a aliments no saludables com són: embotits (inclòs el pernil), galetes i brioixeria, gelats, caramels, cereals d’esmorzar, pa blanc, pa de motlle, refrescos, sucs, postres lactis ensucrats, salses, productes dietètics, snacks, alcohol i un llarg etc.
Aprender a comer saludable

Doncs fins aquí la clau número 1 per aprendre a menjar saludable. Si vols continuar coneixent com menjar intel·ligent, estigues atent als següents blocs perquè parlarem de les 4 claus que falten. Fins aleshores, comença a practicar amb aquesta primera clau perquè és fonamental i gens fàcil. I recorda: alimenta’t amb DINAR, no amb productes comestibles.

Per cert, trobaràs les 5 claus per menjar intel·ligent i saludable en format vídeo en aquesta web de Bruno Vassari.

Envia’ns els teus comentaris i dubtes, estarem encantats d’escoltar-vos!

 

Coneix totes les nostres notícies:

No et desesperis: La pèrdua de pes ni és fàcil ni és lineal

Quan inicies un procés de pèrdua de pes t'imagines, un procés lineal:     Aquestes expectatives venen donades suport per pensaments del tipus: el dilluns començo, l'1 de gener em poso, ara a l'estiu no és el moment, avui com a comiat engoleixo i demà...

Alimentació saludable a l’embaràs

El passat mes de novembre vam tenir el plaer de participar en l'11a Jornada sobre salut de l'embaràs a l'Hospital de Barcelona amb una ponència sobre alimentació saludable en l'embaràs i un taller posterior en el qual parlem sobre l'alimentació en l'embarassada...

Dejuni, si o no?

Practicar un dejuni significa no ingerir aliments durant un cert temps. Molts han parlat ja dels beneficis que ens aporta el fet de realitzar un dejuni: des de desintoxicar l'organisme fins a allargar la vida o alentir l'envelliment, però què hi ha de cert en tot...

Tomàquet, treu-li tot el partit a l’estiu

El tomàquet és un fruit molt versàtil que es presenta en moltes varietats perquè puguem beneficiar-nos de les seves múltiples propietats nutritives. Per la seva composició nutricional més semblant a les verdures que a les fruites, la utilitzem com a component...

El carabassó, una verdura refrescant per a l’estiu

El carabassó és una hortalissa d'estiu realment refrescant gràcies al que el 95% del seu pes és aigua. Existeix una gran varietat de carabassons amb diferents grandàries, formes i colors. Aquest vegetal pertany a la família de les cucurbitàcies, la mateixa família que...

Begudes saludables i refrescants per a aquest estiu

La gran pregunta en consulta en aquesta època és quines begudes puc beure que siguin sanes i light? Spoiler: Orxata no. Aquí us deixem opcions de begudes saludables i baixes en calories per a preses en dies de molta calor sigui a casa o a la terrassa del bar. 1. Suc...

L’espàrrec, una hortalissa de primavera

L'espàrrec, aquesta hortalissa amb sabor tan característic, és la tija tendra de la esparreguera. El seu component principal és aigua, que supera el 90% de la seva composició. La resta es completa amb hidrats de carboni, proteïna i fibra. És un aliment baix en...

Hauré d’estar tota la vida a dieta?

Depèn. Si per a tu menjar fruita, verdura, llegums, etc. i renunciar sovint a dolços, alcohol, snacks fregits, etc. és fer dieta, llavors SÍ. Si vols estar sa has de fer dieta tota la vida. Si, en canvi, entens que  menjar sa  i reduir el consum d'aliments processats...

Tofu: què és, beneficis i receptes

No saps què és el tofu? Et sembla fat? Val la pena menjar-ho per salut? No saps com cuinar-ho i es queda en el fons de la nevera fins que caduca? Quines són les seves propietats nutricionals? En aquest post intentarem donar resposta als teus dubtes d'una vegada per...

Els pèsols, el llegum més dolç

Ara mateix ens trobem en plena temporada dels pèsols, un petit llegum de color verd i dolç. No us confongueu! Per molt que siguin de color verd com el bròquil, l'enciam o els espinacs, no són una verdura. Els pèsols, com els cigrons o les llenties, són llegums i, com...
Ves al contingut