El primer pas per assolir l’objectiu d’aprendre a menjar saludable és disposar de la informació adequada que permeti iniciar un procés de canvi. Anem bé. Ara, tens davant teu l’oportunitat de fer aquest primer pas que et portarà a millorar els teus hàbits alimentaris.
A través de 5 blocs consecutius t’anirem transmetent, les que per a nosaltres són, les 5 claus per comprendre en què es basa una alimentació saludable: per una banda, el que has de menjar, però SOBRETOT el que no has de menjar, així com alguns consells per viure aquest procés amb motivació i actitud positiva.
ABANS QUE RES, MÉS IMPORTANT QUE TOT. Si et limites simplement a llegir aquestes 5 recomanacions, res no canviarà.
En canvi, si decideixes fer-les teves, integrar-les i passar a l’acció d’una vegada per totes, podem assegurar-te que aprendràs a menjar saludable i transformaràs la teva vida per sempre. Ara bé, no serà avui per a demà i tampoc serà senzill, però serà màgic.
A més, és indispensable que prenguis consciència de la importància que té aquest canvi per a tu i que assumeixis la responsabilitat. Com que només tu decideixes el que menges, l’èxit depèn de tu.
Un cop dit això, anem amb la CLAU 1 per menjar de forma intel·ligent i saludable:
CLAU 1: MENJA… DINAR
En primer lloc, entenem per menjar aquells aliments gens o mínimament processats. Per tant, la nostra alimentació ha de basar-se en aquest tipus d’aliments frescos; la resta es consideren productes processats o ultraprocessats, i cal evitar el màxim possible.
Els productes ultraprocessats no són menjar perquè no alimenten! Per tant, per aprendre a menjar saludable és indispensable identificar els aliments sans dels quals no ho són.
Per què has d’evitar els productes processats per menjar saludable?
Doncs per diverses raons en realitat. Vegem-ne algunes… Els productes processats no són recomanables perquè:
- Abans de res són massa rics en calories, sal, sucre i greixos de mala qualitat.
- A més són pobres en nutrients beneficiosos com a vitamines, minerals, fibra i fitoquímics.
- Així mateix, desplacen el consum d’aliments saludables;
- En conseqüència, el seu consum s’ha relacionat amb un risc de mortalitat més gran;
- I per últim, si deixes de consumir-los millora no només la teva salut sinó el pes corporal.
Com podem diferenciar entre menjar de veritat o producte processat?
En general, si no teniu etiqueta, probablement són adequats. Si porten etiqueta és fonamental llegir la llista d’ingredients i comprovar que sigui tan curta com sigui possible i estigui formada per aliments de veritat (és a dir, saludables).
Per exemple, algunes conserves, congelats i precuinats sí que són saludables com és el cas dels llegums cuits, les conserves de verdures, verdures congelades, vins en bric, cremes envasades, entre d’altres.
D’altra banda, en el cas dels cereals i els seus derivats (pa, pasta, arròs, etc.), escolliu-los sempre integrals (és a dir, no refinats), ja que s’elaboren amb el gra sencer i aporten més nutrients.
Així mateix, quan parlem de productes ultraprocessats no recomanats ens referim a aliments no saludables com són: embotits (inclòs el pernil), galetes i brioixeria, gelats, caramels, cereals d’esmorzar, pa blanc, pa de motlle, refrescos, sucs, postres lactis ensucrats, salses, productes dietètics, snacks, alcohol i un llarg etc.
Doncs fins aquí la clau número 1 per aprendre a menjar saludable. Si vols continuar coneixent com menjar intel·ligent, estigues atent als següents blocs perquè parlarem de les 4 claus que falten. Fins aleshores, comença a practicar amb aquesta primera clau perquè és fonamental i gens fàcil. I recorda: alimenta’t amb DINAR, no amb productes comestibles.
Per cert, trobaràs les 5 claus per menjar intel·ligent i saludable en format vídeo en aquesta web de Bruno Vassari.
Envia’ns els teus comentaris i dubtes, estarem encantats d’escoltar-vos!