No ho dubtis. Amb els temps que corren, anar al dietista-nutricionista comença a ser una necessitat global i urgent. Normalment acudim al dietista-nutricionista quan sentim que necessitem ajuda per resoldre una situació en un moment puntual (per exemple, vull perdre pes perquè arriba l’estiu, tinc la panxa molt inflada o vull iniciar-me en el veganisme).
No obstant això, hi ha gent que ens ve a veure simplement per aprendre a menjar i revisar els seus hàbits. I, encara que són pocs encara els que ho fan, cada cop hi ha més persones que s’animen i descobreixen que ha valgut la pena.
Segons la nostra experiència a la consulta, precisament aquelles persones que no tenen un objectiu definit ni urgència a aconseguir-ho són les que més avancen.
Potser la raó més evident és que, si escau, el camí o procés que inicien no és el mitjà per aconseguir un fi sinó el fi en si mateix.
I aquesta és la clau. Que el canvi d’hàbits sigui l’objectiu i la pèrdua de pes o la panxa menys inflada sigui la conseqüència.
Potser, a priori, és difícil d’entendre perquè una persona prima o sense cap problema concret podria tenir interès a acudir a un dietista-nutricionista i iniciar un procés de canvi d’hàbits. Simplement perquè vivim en un entorn on es menja molt malament (i ho justifiquem molt bé…) i es viu molt de pressa ja seria motiu suficient. De totes maneres, aquí van algunes de les moltes raons per les quals creiem que tothom hauria d’anar al dietista-nutricionista almenys una vegada a la vida: qualsevol sigui la conseqüència.
-
-
Revisar i prendre consciència de com realment són els teus hàbits alimentaris.
Vols diferenciar allò que fas bé del que creus que fas bé?
-
Analitzar la teva composició corporal.
Vols descobrir si et sobra greix, si et falta massa muscular o si el teu cos té més edat que tu?
-
Aprendre allò que realment és una alimentació saludable.
No, el que diu la veïna del 4t, la Cosmopolitan del mes, els anuncis de la TV o el que s’ha dit tota la vida, això no és.
-
Tenir un menú adaptat als teus gustos i necessitats que t’ajudi a planificar-te millor.
No has sentit mai la necessitat d’ordenar la teva alimentació?
-
Descobrir conceptes i trucs nous que t’ajudin a relacionar-te millor amb els aliments i el teu cos.
Saps com diferenciar la fam emocional de la real? Saps quins aliments tenen més capacitat saciant?
-
Diversificar tipus d’aliments, tècniques i receptes culinàries.
Sabies que els entrepans poden ser de més coses que de formatge o embotit? Creus que el tofu és només per a vegetarians?
-
-
Desmitificar falses creences al voltant de l’alimentació… que hi ha un munt! Sabies que 10 olives tenen menys calories que un iogurt desnatat? I que una poma té més calories que 1 plàtan?
-
Comprovar que amb petits canvis al dia a dia pots obtenir grans beneficis. Per exemple, amb pocs canvis ja comences a sentir-te més lleuger, millores els teus hàbits intestinals, sents que t’estàs cuidant, comences a sentir que serveixes d’exemple a la teva família i amics, vas deixant de sentir-te culpable per menjar alguna guarrada…
-
Reduir el risc de patir malalties cròniques directament relacionades amb l’estil de vida i els hàbits alimentaris com l’obesitat, la diabetis tipus 2, la hipertensió i fins i tot el càncer. Molts pacients aconsegueixen reduir significativament la medicació gràcies al canvi d’hàbits, no val això un imperi?
Ara és quan algú pensa allò de “jo ja sé el que cal menjar, no necessito anar a un dietista”. Bé, fem la prova del cotó:
Saps quantes vegades a la setmana cal menjar llegums?
Per perdre pes hi ha alguna fruita prohibida o algun moment ideal per prendre-la?
Són més saludables els aliments Eco?
Són dolents els transgènics?
Els congelats i les conserves són bons o dolents?
Saps interpretar l’etiquetatge dels aliments?
Millor sense lactosa?
La carn vermella és necessària?
Les galetes que compro són sanes?
Què passa amb els meus ossos si no prenc lactis?
És saludable una copeta de vi al dia?
Quants ous es poden menjar a la setmana?
Com identificar un bon pa? (Pista aquí)
En resum, si no saps la resposta a alguna d’aquestes preguntes o tens dubtes és que ENCARA NO HAS ANAT A UN (bon) DIETISTA-NUTRICIONISTA A LA TEVA VIDA (busca el teu dietista-nutricionista col·legiat aquí).