Ara que ja prem la calor i amb motiu de la nostra participació una vegada més en el programa de ràdio La Ciutat de OndaCero Barcelona, avui volem parlar-vos de 5 MITES NUTRICIONALS SOBRE LES BEGUDES. Podeu escoltar l’entrevista aquí.
El que bevem influeix considerablement en la qualitat de la nostra dieta i en la nostra salut. Per què llavors li donem més importància al que mengem que al que bevem? Si no prenem consciència del que bevem, no ho valorarem i, per tant, obviarem la mirada crítica necessària per a impulsar canvis.
MITE 1
CAL BEURE 2 LITRES D’AIGUA AL DIA
Doncs no. Aplicarem el sentit comú. Les necessitats hídriques depenen, entre altres motius, del nivell d’activitat física, la taxa de sudoració, el clima, les racions d’aliments vegetals frescos consumides, l’edat, pes, altura i composició corporal, la ingesta de sal, la presència de situacions especials (malaltia, medicació, menopausa), del dia…
Així doncs, té algun sentit recomanar un beure X litres d’aigua al dia? Això seria com recomanar a tota la població menjar la mateixa quantitat d’aliments i calories cada dia.
No hem d’obligar-nos a beure si no tenim set.
El que sí que és recomanable és que et deixis guiar per la teva sensació de set i que la sadollis exclusivament amb aigua. Igual que has de guiar-te per la teva sensació de fam i sadollar aquesta necessitat amb aliments saludables. La quantitat és una cosa molt variable.
MITE 2
L’AIGUA DURANT ELS MENJARS ENGREIXA
L’aigua té zero calories. Si no té energia és impossible que pugui engreixar. De fet, és més probable que ajudi a aprimar, ja que si la prenem abans o durant els menjars ens sadollarem abans i menjarem menys quantitat d’aliment, és a dir, de calories.
Precisament aquesta sensació de sacietat és la que ens pot fer pensar que engreixem o que no digerim correctament. No obstant això, i per sort, el nostre cos és més savi i pot segregar sucs gàstrics per a compensar aquesta dissolució i que el procés de digestió continuï funcionant.
L’aigua en els menjars no engreixa, si potser, aprima.
MITE 3
EL CAFÈ ÉS UNA BEGUDA POC SALUDABLE
Heus aquí una bona notícia. El cafè és una beguda saludable per a persones sanes i fins a les 3-4 tasses al dia. El seu consum aporta substàncies com la cafeïna i compostos fenòlics antioxidants i es relaciona amb una disminució del risc de diabetis tipus 2, diversos tipus de càncer, malaltia cardiovascular, ictus i malalties degeneratives com el Párkinson. La cosa que és més important, els últims estudis apunten a una reducció del 15% del risc de morir per qualsevol causa.
El menys saludable del cafè és el sucre que li tires.
MITE 4
LES BEGUDES LIGHT APRIMEN
Un altre dels mites nutricionals. Que una beguda sigui light no significa que no tingui calories, ni molt menys que aprimi.
En els últims anys ha augmentat increïblement la venda de productes sense sucre i, en canvi les xifres d’obesitat continuen augmentant.
No obstant això, les begudes ZERO no porten sucre i efectivament no aporten pràcticament calories. Si algú pren sovint begudes ensucrades i fa el canvi a begudes zero s’aprimarà ràpidament perquè està deixant de prendre molta quantitat de sucre diàriament i de cop (aproximadament 140 Kcal i 35 grams de sucre per refresc).
El que aprima no és la beguda light, és l’ELIMINACIÓ DEL CONSUM DE SUCRE.
La begudes zero poden ser un recurs transitori per a deixar les begudes ensucrades (per cert, un greu problema de salut pública actualment) però no hem de pensar que són saludables per diverses raons:
- Els edulcorants alteren la percepció del sabor dolç i promouen una major apetència per aliments dolços.
- Modifiquen la microbiota intestinal augmentant la predisposició a sofrir unes certes malalties a llarg termini com a diabetis, guany de greix corporal i accidents vasculars. De fet, hi ha estudis que relacionen el seu consum amb un augment clar de la mortalitat.
- Aporten colorants, conservants i, a vegades, excés de fosfats que redueixen l’absorció del calci.
Encara que aquestes begudes NO SÓN SALUDABLES i cal consumir-les amb moderació, en aquests moments el gran problema de salut pública és el consum de begudes ensucrades.
MITE 5
UNA COPA DE VI NEGRE AL DIA ÉS SALUDABLE
No. Amb pena ho diem, de debò, però no. El vi no és sa, ni tan sols una mica.
- L’alcohol és una DROGA i el seu consum es relaciona amb malalties com a cirrosi hepàtica, demència, deterioració cognitiva, pancreatitis, càncer de mama…
- Els seus efectes indesitjables poden aparèixer a dosis molt baixes com una cervesa o una copeta de vi al dia.
El consum lleu o moderat d’alcohol causa 23.000 morts per càncer a Europa a l’any.
- Els suposats beneficis de baixes dosis d’alcohol sobre la salut cardiovascular, en particular sobre la cardiopatia isquèmica, no han pogut demostrar-se. En canvi, sí que s’han ratificat els efectes negatius sobre la hipertensió o les arrítmies.
- Sí, el vi negre té antioxidants, però la balança entre el risc/benefici està clarament inclinada cap al risc.
Si vols antioxidants, menja raïm fresc.
T’animem que facis una reflexió crítica sobre els teus hàbits de beguda. Igual que moltes persones creuen erròniament que mengen bé, la majoria també creu que beu poc o ocasionalment. T’atreveixes?