QUE ENS APORTA L’OU?
L’ou és un dels aliments més nutritius que hi ha.
Pensa que està dissenyat per a crear un ésser viu de nou, així que, per força ha de ser nutricionalment interessant.
Està compost per un 40% d’aigua i a penes conté hidrats de carboni. I, encara que també aporta grasses, es considera un aliment bàsicament proteic, igual que la carn o el peix.
Al rovell també hi ha alguns pigments que li donen el seu color característic i que són importants antioxidants.
CLARA O GEMMA? HI HA MOLTES DIFERÈNCIES?
Les propietats nutricionals de l’ou sencer són moltíssimes. No obstant això, hi ha diferències entre el rovell i la clara sent les dos igual de saludables i nutricionalment interessants.
La clara destaca pel seu contingut en proteïna, considerada una de les de més qualitat perquè conté tots els aminoàcids que l’organisme necessita. De fet, s’utilitza per a enriquir plats per a gent amb necessitats proteiques augmentades com a gent gran.
La gemma, per part seva, està compost per un 50% d’aigua i la resta es reparteix entre proteïnes i greixos. No obstant això, a diferència altres aliments proteics d’origen animal, aquests greixos són majoritàriament insaturades, és a dir, saludables!
D’altra banda, també conté fosfaticilcolina (lecitina). És un nutrient indispensable per al funcionament del cervell i del sistema nerviós. A més, es considera preventiu la deterioració cognitiva lligada a l’envelliment.
La gemma té mala fama pel contingut en greix, però ara ja saps que ÉS MOLT SALUDABLE!
ELS OUS AUGMENTEN EL COLESTEROL?
Fa anys es pensava que menjar molt d’ou augmentava també la quantitat de colesterol a la sang, per la qual cosa es recomanava reduir el consum.
Així i tot, les evidències científiques que tenim avui dia ens confirmen que, malgrat el seu contingut en colesterol, el consum d’ous no eleva el risc cardiovascular en persones sanes. Això és gràcies a l’aportació de greixos saludables, vitamines i antioxidants que afavoreixen la prevenció de l’arterioesclerosi.
QUANTS OUS PODEM MENJAR A LA SETMANA?
Menjar ous diàriament? És recomanable? Les recomanacions més recents indiquen que consumir un ou en el dia no suposa cap risc per a persones sanes. Per tant, no hem de limitar el consum si no hi ha una indicació mèdica que l’aconselli.
ES POT CONSUMIR CRU?
No, no està recomanat. Tingues en compte que, a més de poder intoxicar-te, les proteïnes de la clara de l’ou només es digeriran parcialment. En cuinar-la, la digestió és total i s’aprofiten tots els components. També hi ha una vitamina (biotina o B8) que no es pot absorbir si la clara està crua, ja que es troba lligada en una proteïna (avidina).
Beneficia’t de totes les propietats nutricionals de l’ou, consumeix l’ou cuinat i pairàs millor tots els nutrients!
ELS OUS FERRATS SÓN SANS?
VAL LA PENA COMPRAR OUS ECOLÒGICS?
No s’ha demostrat científicament que siguin nutricionals ni organolèpticament millors, encara que val la pena comprar-los eco o de gallines camperes per temes de benestar animal.
Per a diferenciar-los, recordeu que cal revisar el primer número imprès a la closca:
- Número 0: ous de gallines alimentades amb pinso ecològic.
- Número 1: ous de gallines camperes (accés a l’aire lliure igual que els RESSÒ però sense pinsos ecològics).
- Número 2: ous de gallines criades a terra sense sortida a l’exterior.
- Número 3: ous de gallines criades en gàbies.
La nostra recomanació és consumir sempre OUS 0 o 1.
Si us hem ajudat a resoldre dubtes sobre les propietats nutricionals de l’ou, deixeu-nos un comentari. Estarem encantades de llegir-te.