En aquesta entrada volem compartir amb vosaltres una recepta d’un pa molt especial, el “PA DE SANT JORDI“, típic a Catalunya durant la diada de Sant Jordi, 23 d’abril. Es tracta d’un pa salat amb formatge i sobrassada… res lleuger, però en dies especials cal menjar coses especials, veritat? (per a pa saludable punxa aquí)
Apunta, perquè per a la RECEPTA de Pa de Sant Jordi necessitaràs els següents ingredients:
- 450 g de farina de força
- 250 ml de llet
- 1 rovell d’ou
- 1 culleradeta de sal
- 20 g d’oli
- 30 g de llevat fresc (no serveix la de “Royal”)
- 10 g de sucre de coco (opcional)
- 80 g de sobrassada de Mallorca
- 80 g de formatge de Maó ratllat
- 45 g de nous picades
- OPCIONAL: Colorant alimentari groc i vermell en pasta
Elaboració:
Mescla i bat una mica la llet, la gemma, l’oli, el sucre i el llevat. Després afegeix la farina i la sal i pasta. Ha de quedar una massa una mica enganxosa però no massa. Si és necessari afegeix més farina. Divideix la massa en 3 boles iguals:
- Una la barregem amb les nous;
- Una altra amb la sobrassada i unes gotes de colorant vermell;
- I l’última amb el formatge i unes gotes de colorant groc.
Unta amb mantega i farina un motlle quadrat apte per a forn. Cobreix la base amb la massa de nous. Per damunt veus intercalant tires de les 2 masses de colors per a formar la bandera catalana (4 vermelles i 5 de grogues). Compte que si no poses les franges correctament ja no és un Pa de Sant Jordi 🙂 Deixa reposar fins que dupliqui el seu volum. Cou en el forn a 175 °C uns 45 minuts aproximadament. Si és necessari tapar amb una mica de paper de forn durant la primera mitja hora perquè no es cremi.
Per cert, podeu fer-ho sense colorant perfectament afegint una mica de cúrcuma a la mescla “groga” i res a la “vermella”. Queda igual de bé i això que ens estalviem 😉
Animeu-vos a fer-ho Think’eaters! Perquè a més de boníssim queda preciós!