I continuem amb algunes reflexions sobre el consum de fruita, no sense abans fer un resum de què hem comentat al bloc anterior (Si et vas perdre la PART 1 d’aquest blog, fes clic aquí per llegir-lo):
- La fruita sempre de postres. No, no engreixa.
- Totes les fruites són baixes en calories.
- Es recomana consumir 2-3 peces al dia.
- El consum de fruita fresca habitual i freqüent redueix la mortalitat prematura.
- Els diabètics poden i han de menjar fruita.
- És la millor opció per picar entre hores: fàcil de portar, fàcil de comprar.
I seguim…
-
LA FRUITA ÉS MOLT VARIADA EN SABORS I TEXTURES, BUSCA LA TEVA.
“No m’agrada la fruita”. Això no és possible, cosa que passa que potser no les has provat totes o que restringeixes per algun motiu les que més t’agraden. El grup de les fruites és tan divers que hi ha per a tots els gustos. Busca la que més t’agradi i repeteix diverses vegades al dia si vols.
Atreveix-te a fer tasts a cegues amb la família per descobrir quina varietat t’agrada més, per exemple, de pomes o peres. Potser la poma et sembla avorrida perquè no has trobat la que a tu t’agrada.
El truc està a COMPRAR diverses vegades a la setmana perquè sempre estigui fresca i amb bon aspecte, posar-la en un lloc ben visible perquè la piquis gairebé sense adonar-te’n i portar-ne sempre una a sobre per al consum de fruita.
-
SUCS, SMOTHIES, FRUITA SECA O MELMELADES NO ÉS EL MATEIX QUE FRUITA FRESCA.
El suc de fruita, encara que sigui natural, no és saludable ni recomanable. Tampoc els batuts de fruita, els purés, les compotes i encara menys les melmelades. La fruita dessecada, en general, tampoc no és recomanable.
Són diverses les raons per les quals no convé abusar-ne del consum, però principalment és perquè la fruita fresca té sucre intrínsec, és a dir, es troba dins de la matriu alimentària i té un comportament metabòlic saludable. Quan fem un suc o triturem la fruita, el sucre queda alliberat de la matriu i passa a ser “sucre lliure”, és a dir, un tipus de sucre que metabòlicament es comporta pràcticament igual que un sucrer i, per tant, no és saludable.
-
LA FRUITA ÉS MOLT VERSÀTIL
Si t’atabales només de pensar amb menjar 3 fruites al dia, pensa que la fruita la pots consumir de moltes altres maneres. Per exemple:
- En amanides: no parlem només de l’illa amb l’enciam (que també), sinó de les figues en una amanida de tomàquet, el raïm en una amanida de pasta, la pera amb la ruca, etc.
- A les cremes de verdures: tan fàcil com preguntar-ho a Google i t’apareixeran un munt de receptes com la crema de carabassa i taronja o la de carabassó i poma.
- A l’entrepà: de crema de cacauet i rodanxes de plàtan, de formatge crema amb nabius, o de poma, alvocat i nous.
- En postres amb glamur: carpaccio de pinya amb ratlladura de llima, macedònies variades, broquetes de fruita amb xocolata negra, gelatina de fruita, codonyat al forn amb canyella i iogurt, etc.
-
LA FRUITA NECESSITA QUE LI DEDIQUIS UN ESPAI
“M’agrada la fruita, però menjo poca” Et sona? Hi ha molts factors que intervenen en aquest factor com el fet que cal comprar-la sovint, que es posa dolenta i no ens ve de gust o que no la tenim a mà quan realment ens ve de gust picar alguna cosa. Però hi ha un fet que hi influeix molt i volem recalcar. Llevat que siguis un amant de la fruita, cas en què no cal que li busquis un espai perquè el trobes sol (meravellós!), de vegades cal buscar-lo una mica per al consum de fruita.
Proveu això: si quan acabes de dinar o sopar no t’entra la fruita probablement és que has menjat de més. És a dir, si menges sa, en quantitat adequada i a poc a poc hauries de notar que en acabar encara et queda un lloc per a les postres, és a dir, necessites menjar una fruita per quedar-te satisfet.
És habitual no menjar postres perquè ens hem passat amb la ració de plat principal. A nosaltres ens agrada dir que quan notes que necessites menjar la fruita de postres per quedar satisfet és un senyal que estàs aprenent a menjar en quantitats més adequades.
-
EL QUE NO MENGES QUAN MENGES FRUITA
Cada cop que menges fruita, estàs deixant de menjar (molt probablement) un aliment menys saludable. Per exemple, quan consumeixes fruita de postres estàs deixant de menjar un flam, una gelatina o un iogurt ensucrat. Quan piques fruita a l’oficina, estàs deixant de menjar “tortitas” d’arròs, galetes, xocolata, palets de pipes i altres snacks que semblen saludables, però que NO ho són. Quan compres un plàtan a la fruiteria del barri en sortir de treballar estàs evitant comprar el croissant o el dònut al forn. I quan piques uns raïms mentre cuines, estàs evitant el trosset de fuet o de formatge previ al sopar.
És a dir, un dels beneficis més grans del consum freqüent de fruita és la reducció del consum d’aliments malsans que són massa presents en el nostre dia a dia.
-
A VEGADES NECESSIT SUCRE…DONCS MENJA FRUITA MERY!
No ens enganyem, de vegades el cos et demana fer guerrejar o menjar xocolata directament i en aquest cas clar que podem fer una excepció. Tot i això, moltes, moltes vegades, el cos ens demana simplement una mica dolç i aquí és on pots i has de pensar en la fruita.
“De vegades el cos em demana sucre” Doncs dona-li en forma de fruita fresca!
Menja fruita sense por. Menja plàtans sense por, raïm, peres, caquis, síndria, meló…no et tallis. Saciaran les teves ganes de sucre, gaudiràs menjant i milloraràs la teva salut.
ESPEREM HAVER-TE CONVENÇUT PERQUÈ CONSUMIS MÉS FRUITA FRESCA I SENCERA. I si no ho hem fet, envia’ns els teus dubtes i intentarem resoldre’ls. Gràcies per llegir Think’Eaters!