menjar saludable
Segueix-nos:

Aprendre a menjar saludable – 5 claus (3)

juny 18, 2020 | Canvi d'hàbits

Aquest és el tercer blog d’una sèrie de 5 a través dels quals t’anirem transmetent, les que per a nosaltres són, les 5 claus per a aprendre a menjar de saludable (3), és a dir, la qual cosa ens agrada cridar “menjar intel·ligent”.

Si et vas perdre les claus anteriors pots accedir a elles aquí (Clau 1; Clau 2). Però si ja les tens dominades i estàs preparat per a continuar millorant els teus hàbits alimentaris… Comencem amb la CLAU 3!

 

CLAU 3: Menja… el just

En general, mengem massa. Punt. És un fet.

menjar saludable

Vivim en un món en el qual tot ens empeny a menjar més del que el nostre cos necessita. Siguem sincers, per a menjar de manera saludable has d’anar, moltes vegades, a contra corrent.

Per això, és important que tinguis clar el que vols i et mantinguis ferm en la teva decisió de menjar millor.

Per descomptat que, esporàdicament, et permetràs algun excés, però tingues en compte que les ocasions per a fer-ho apareixen soles.

No provoquis l’oportunitat, mantingues la teva compra, la teva casa i el teu entorn laboral “nets” d’aliments insans.

menjar saludable

TRUCS PER A REDUIR LA INGESTA A LES NECESSITATS FISIOLÒGIQUES

  • Menja a poc a poc, sense distraccions externes com el mòbil o la TV i parant esment al menjar. Aquesta és una de les bases del mindful eating, és a dir, d’aplicar la consciència plena a l’hora de menjar.
  • No esperis a estar ple per a deixar de menjar, el cos va una mica més a poc a poc a llançar-te senyals de sacietat.
  • Pensa i planifica amb antelació el que menjaràs… i el que no!
  • Serveix-te només la quantitat adequada i no descartis deixar menjar en el plat si ja has tingut suficient.
  • Per a i pren-te el teu temps per a valorar la teva sensació de fam. A vegades mengem perquè toca, perquè un altre ho fa, perquè la situació ho requereix. Què tal si comencem a escoltar-nos una mica més i mengem quan realment ho necessitem?
  • Fes-te preguntes: Tinc més gana? Necessito menjar més? Què passaria si parés de menjar ara? Realment és fam o és una altra cosa?

menjar saludable

ET PROPOSEM UN EXERCICI: SURFEJA L’ONA

Que hi hagi desitjo no vol dir que hagis de cedir a ell.

Quan et vingui de gust molt menjar una cosa poc saludable prova a “surfejar l’ona”, és a dir, surfejar el desig:

Ho detecto, ho veig, observo com puja d’intensitat. En aquest moment, en lloc de cedir a ell, l’aguanto, i comprovo com es va afeblint.

Passat una estona serem més capaces de prendre una decisió racional quant a si ens el mengem o no.

 

COM PUC SABER SI COM DE MÉS?

D’entrada, menjar més del necessari té una conseqüència gairebé immediata i clara: augmentem de pes.

De la mateixa manera, menjar menys del necessari és el que ens fa perdre pes.

Per tant, mantenir un pes estable és la prova que estem ingerint just l’energia necessària. Ni més ni menys.

menjar saludable

Finalment, si tens dubtes sobre quant és el que realment necessites i com pots calcular-ho et recomanem que visitis un dietista-nutricionista col·legiat.

I fins aquí la Clau 3 per a aprendre a menjar saludable: Menja el just. Si vols continuar coneixent com menjar intel·ligent, estigues atent als següents blogs perquè parlarem de les 2 claus que falten.

Fins llavors, T’animem que continuïs practicant amb les 3 primeres claus per a aprendre a menjar saludable! (Clau 1: Menja menjar; Clau 2: Menja essencialment vegetal).

Per cert, trobaràs les 5 claus per a menjar intel·ligent i saludable en format vídeo en aquesta web de Bruno Vassari.

Envia’ns els teus comentaris i dubtes, estarem encantades d’escoltar-vos!

Coneix totes les nostres notícies:

No et desesperis: La pèrdua de pes ni és fàcil ni és lineal

Quan inicies un procés de pèrdua de pes t'imagines, un procés lineal:     Aquestes expectatives venen donades suport per pensaments del tipus: el dilluns començo, l'1 de gener em poso, ara a l'estiu no és el moment, avui com a comiat engoleixo i demà...

Alimentació saludable a l’embaràs

El passat mes de novembre vam tenir el plaer de participar en l'11a Jornada sobre salut de l'embaràs a l'Hospital de Barcelona amb una ponència sobre alimentació saludable en l'embaràs i un taller posterior en el qual parlem sobre l'alimentació en l'embarassada...

Dejuni, si o no?

Practicar un dejuni significa no ingerir aliments durant un cert temps. Molts han parlat ja dels beneficis que ens aporta el fet de realitzar un dejuni: des de desintoxicar l'organisme fins a allargar la vida o alentir l'envelliment, però què hi ha de cert en tot...

Tomàquet, treu-li tot el partit a l’estiu

El tomàquet és un fruit molt versàtil que es presenta en moltes varietats perquè puguem beneficiar-nos de les seves múltiples propietats nutritives. Per la seva composició nutricional més semblant a les verdures que a les fruites, la utilitzem com a component...

El carabassó, una verdura refrescant per a l’estiu

El carabassó és una hortalissa d'estiu realment refrescant gràcies al que el 95% del seu pes és aigua. Existeix una gran varietat de carabassons amb diferents grandàries, formes i colors. Aquest vegetal pertany a la família de les cucurbitàcies, la mateixa família que...

Begudes saludables i refrescants per a aquest estiu

La gran pregunta en consulta en aquesta època és quines begudes puc beure que siguin sanes i light? Spoiler: Orxata no. Aquí us deixem opcions de begudes saludables i baixes en calories per a preses en dies de molta calor sigui a casa o a la terrassa del bar. 1. Suc...

L’espàrrec, una hortalissa de primavera

L'espàrrec, aquesta hortalissa amb sabor tan característic, és la tija tendra de la esparreguera. El seu component principal és aigua, que supera el 90% de la seva composició. La resta es completa amb hidrats de carboni, proteïna i fibra. És un aliment baix en...

Hauré d’estar tota la vida a dieta?

Depèn. Si per a tu menjar fruita, verdura, llegums, etc. i renunciar sovint a dolços, alcohol, snacks fregits, etc. és fer dieta, llavors SÍ. Si vols estar sa has de fer dieta tota la vida. Si, en canvi, entens que  menjar sa  i reduir el consum d'aliments processats...

Tofu: què és, beneficis i receptes

No saps què és el tofu? Et sembla fat? Val la pena menjar-ho per salut? No saps com cuinar-ho i es queda en el fons de la nevera fins que caduca? Quines són les seves propietats nutricionals? En aquest post intentarem donar resposta als teus dubtes d'una vegada per...

Els pèsols, el llegum més dolç

Ara mateix ens trobem en plena temporada dels pèsols, un petit llegum de color verd i dolç. No us confongueu! Per molt que siguin de color verd com el bròquil, l'enciam o els espinacs, no són una verdura. Els pèsols, com els cigrons o les llenties, són llegums i, com...
Ves al contingut