Cada mes, Think’Eat col·labora amb un petit article sobre nutrició en la revista de la Clínica Barraquer. La podeu consultar aquí. Avui volem compartir i ampliar aquest que realitzem fa un temps sobre les espècies. Esperem que us agradi.T’avorreixen les amanides?
ESPÈCIA LA TEVA VIDA
El peix a la planxa et sembla de dieta? Desdejunes sempre el mateix? Les espècies i herbes són un recurs molt fàcil per a afegir sabor als teus plats saludables.
Crea un rebost amb gran varietat d’espècies i comença a usar-les en qualsevol preparació. Atreveix-te a afegir-les més alegrement i sense por!
A més de la seva versatilitat en la cuina, algunes espècies i herbes ens poden ajudar a millorar els nostres hàbits alimentosos i alguns paràmetres de salut com:
- Ens donen l’oportunitat de CUINAR SENZILL I SALUDABLE, millorar i potenciar els sabors, sortir de la monotonia oferint diferents gustos i jugar amb la creativitat en la cuina.
- Ens ajuden a reduir la quantitat de SAL sense prescindir de potenciar els sabors d’uns certs aliments.
- Poden substituir el sabor dolç i ens faciliten la reducció o l’eliminació del SUCRE AFEGIT.
- Algunes d’elles ens ajuden a millorar les DIGESTIONS i a eliminar els gasos més ràpidament. Unes altres, tenen efectes ANTIINFLAMATORIS i ens calmen el dolor.
Existeixen molts tipus d’espècies i herbes, tantes com per a mai avorrir-te de provar-les en els teus plats i d’idear amb receptes noves, atreveix-te! Difícilment ho espatllaràs.
Aquí us deixem amb alguns noms i idees per a utilitzar-les:
ESPÈCIES:
- CÚRCUMA: és una de les espècies més estudiades pels seus efectes antiinflamatoris. Afegeix una cullaradeta a les teves cremes de verdures, té un sabor molt suau i li dona un bonic color. També la pots infusionar junt altres espècies com la canyella o el clau amb llet calenta i fer una beguda calenta relaxant per als dies amb fred.
- CANYELLA: és molt aromàtica i és molt comuna en plats dolços. Substitueix l’el sucre afegit per canyella en els teus cafès, iogurts, infusions, afegeix-ho també en els cereals de desdejuni o en les torrades. La Canyella de Ceylan, s’ha relacionat amb una millor metabolizació del sucre.
- NOU MOSCADA: afegeix-la en els teus plats o salses que portin llet o derivats per a donar un toc de sabor diferent.
- COMÍ: ens ajuda a eliminar els gasos més ràpidament. Incorpora-la als teus guisats o en les amanides de llegums.
- Existeixen moltes mescles d’espècies com el CURRI, GARAM MASALA, RAS AL HANOUT, entre altres. Afegeix una d’aquestes espècies a la vinagreta i amaneix uns tomàquets, veuràs!
HERBES:
- ORENGA: afegeix-ho sense por a entrepans, amanides, salsa de tomàquet o segons plats. Què tal un entrepà de formatge fresc amb làmines de tomàquet i orenga?
- ALFÀBREGA: ideal per a salses, pastes, amanides, entrepans. Prova a substituir la sal per l’alfàbrega en les teves amanides!
- ROMANÍ: Barreja-ho i cuina-ho al costat del pollastre, la carn i el peix. Incorpora-ho en les teves barbacoes!
- LLORER: Ideal per a plats de cullera! Prova afegir-ho en olles amb llegums, sopes i estofats.
- CORIANDRE: Aporta un sabor molt fort i frescor en els menjars. Va bé amb tot!
- HERBA-SANA I MENTA: Amanides de vegetals i fruites, infusions fredes i calentes o plats de llegums. T’animes a preparar-te els teus refrescos *infusionando fulles de menta amb trossos de fruita?
La majoria de les herbes són molt fàcils de tenir a casa plantades en tests. Una manera de poder afegir-les fresques amb més facilitat en tots els teus plats.
Si et fascinen les espècies igual que a nosaltres, et recomanem aquests autors amb els quals descobriràs moltíssimes idees i receptes per a poder cuinar amb espècies i herbes sense opció d’avorrir-te:
- el blog i/o llibre Soul Spices Kitchen d’Anjalina Chugani
- el llibre Aroma Árabe de Salah Jamal
Si t’ha agradat, deixa’ns un comentari ens encantarà llegir-te!