Per descomptat! Menjar plàtan cada dia és sa i podem fer-ho quantes vegades vulguem. Pobre plàtan, que poc es mereix la seva mala fama! Com a grans defensores del plàtan que som, desmitificarem algunes afirmacions entorn d’ell una per una. A veure si així aconseguim que penseu en ell com a fruita saludable de consum diari que és.
EL PLÀTAN ENGREIXA I L’HEM D’EVITAR SI VOLEM PERDRE PES
D’entrada, és important remarcar que la fruita fresca, quan es consumeix sencera, no sols no engreixa, sinó que pot ajudar a reduir el greix corporal i el risc de patir obesitat. Això està més que demostrat per la ciència i no hem de dubtar-ho. El plàtan, com a fruita que és, també té aquestes propietats. De fet, el seu consum és recomanable si volem aprimar, igual que qualsevol altra fruita, perquè és baix en calories, ens aporta sucres saludables, vitamines, minerals i fibra (en aquest cas, pectines) i un efecte saciant molt interessant per a la pèrdua de pes.
Quant al seu contingut energètic, totes les fruites aporten molt poques calories. És veritat que 100 g de plàtan aporten més calories que, per exemple, 100 g de poma, però si comparem per peces (un plàtan vs una poma), l’energia que aporten és equiparable, ja que, una poma pesa més que un plàtan. Un plàtan aporta al voltant de 100 kcal, pràcticament el mateix que una poma mitjana.
Si no tenim por de menjar pomes, per què tenim por de menjar plàtans?
SI TENS SUCRE O ETS DIABÈTIC, ÉS MILLOR EVITAR EL PLÀTAN
Aquest és un mite molt difícil d’erradicar perquè encara hi ha molts centres sanitaris que no n’han actualitzat les recomanacions. No només no és veritat, sinó que els estudis demostren que convé que, tant les persones en risc de patir diabetis com les que ja la pateixen, prenguin fruita sencera, inclòs el plàtan. Això és perquè el consum de fruita redueix la probabilitat de patir malalties cardiovasculars i de morir de forma prematura.
En aquest punt, cal puntualitzar que el sucre de la fruita és saludable mentre es consumeixi la peça sencera, mai en forma de suc. En el cas del plàtan, a més, podem optar per consumir-lo una mica més verd, ja que, així aporta menys quantitat de sucre i més de fibra.
Hem de recordar que el sucre que hem d’evitar és el lliure, és a dir, el sucre de taula (també l’integral o la mel), el de refrescos i begudes ensucrades, el que s’afegeix als aliments processats, a la brioixeria, a les melmelades i salses, etc.
NO PODEM MENJAR MÉS D’UN PLÀTAN AL DIA
Per alimentar-nos de manera saludable és recomanable consumir un mínim de 3 peces de fruita al dia. Això és el més important. A partir d’aquí podem triar les tres fruites que ens agradin més, preferiblement de temporada i variades, però si volem que siguin tres plàtans no passa res. Si optar pel plàtan fa que reduïm el consum d’altres aliments menys saludables i augmentem el de fruita, doncs comprar plàtans!
EL PLÀTAN ESTRANY
De fet, és tot el contrari i és lògic perquè si hem dit que el plàtan és ric en fibra, com pot ser que restrenyi? Tradicionalment, el plàtan es donava per millorar les diarrees perquè la fibra soluble que conté té una gran capacitat per absorbir aigua, però no pas perquè tingui un efecte astringent. De fet, aquesta capacitat fa que també sigui perfecte per evitar el restrenyiment, ja que, millora la consistència de la femta. A més, la fibra que conté és fermentable, cosa que vol dir que serveix d’aliment per a la nostra microbiota intestinal, la millora i fa que el nostre intestí estigui més sa.
MILLOR NO MENJAR-HO A LA NIT PERQUÈ COSTA DE DIGERIR
El que hem de fer amb aquestes afirmacions és comprovar-les, perquè les persones sanes en general no han de tenir cap problema per pair el plàtan si es mastega correctament. Si en algun cas sembla que no senti bé, es pot provar de consumir un plàtan més madur, ja que, conté més sucre i menys midó resistent (fibra), cosa que fa que sigui més fàcil pair-lo. Ah! L’hora del dia no té importància per consumir plàtan, qualsevol hora és bona si l’aliment és saludable.
ÉS LA MILLOR FRUITA PER A ESPORTISTES
El plàtan és sa i resulta una fruita adequada per a esportistes sobretot perquè és molt fàcil de portar i té un embolcall natural, però no és especialment millor que altres fruites ni té l’exclusivitat del potassi. És cert que quan fem esport perdem electròlits, entre ells potassi, que intervé en la contracció muscular, però hi ha altres aliments que són bona font de potassi com la fruita deshidratada, la fruita seca, la patata o altres fruites, com el raïm.
En resum, MENJA PLATANS (diversos i de nit, si vols) i tindràs menor risc d’obesitat, restrenyiment, malalties cardiovasculars i mort prematura, però no et farà més esportista (per això cal fer esport ;-)).
Aquest post ho hem escrit per a una col·laboració amb ONDA ZERO Barcelona. Si vols escoltar l’entrevista bananera que ens van fer María Gómez i Miriam Franch al programa La Ciutat sobre el plàtan i els seus mites, fes clic aquí i veus directament al minut 40.
A menjar plàtans!